liczby zespolone bardzo dziwny przykład
matrix: Cześć.
Potrzebuję rozwiązania albo podpowiedzi do zad. 1 (liczby zespolone). Odrazu mówię, że wiem jak
zamienia się liczby na postać trygonometryczną i dalej ze wzoru potęguje, ale tutaj po
"normalnej" zamianie wychodzą takie liczby, że nie umiem wyznaczyć z tego kąta fi.
Prawdopodobnie trzeba tutaj użyć jakiejś sztuczki, ale nie mam pojęcia jakiej. Załączam
zdjęcie z zadaniem
http://fotowrzut.pl/IB324631DZ
8 wrz 23:15
Janek191:
Przepisz tutaj treść z. 1 , bo słabo widać.
8 wrz 23:25
matrix: x=z1/ z2
z1= (3− 9i)2015
z2= ( (1−3 √3) / 4 − (1+ 3 √3)/4 *i )2015
8 wrz 23:33
Mila:
Powodzenia
Janku.
Jutro też popatrzę.
Dobranoc
8 wrz 23:52
matrix: nikt nie potrafi tego rozwiązac?
10 wrz 02:03
matrix: ponawiam
4 paź 03:13
:): jak nie usne..to lookam
4 paź 03:18
daras: Licznik i mianownik są w tej samej potędze więc na razie zostawiamy potęgowanie na później i
| | z1' | |
zajmujemy się dzieleniem w nawiasie ( |
| )2015 |
| | z2' | |
aby to podzielić mnożymy licznik i mianownik przez sprzężenie mianownika czyli przez
| | 1−3√3 | |
po tej operacji w mianowniku nie będzie już liczby zespolonej: ( |
| )2 + |
| | 4 | |
wiec jak to sobie policzysz to potem wykonasz zwykłe dzielenie oddzielnie części rzeczywistej i
urojonej Licznika przez M
| | L | | L | |
i dostaniesz |
| − |
| i , na końcu zamieniasz wynik do postaci de Moivre'a, którą |
| | M | | M | |
podobno już nasz więc nie będzie kłopotu z podniesieniem do potęgi 2015
4 paź 10:49
daras: jeżeli się nie pomyliłem w rachunkach, to masz obliczyć potęgę
| | 6+9√3 | | 6−9√3 | |
( |
| + |
| i)2015 |
| | 7 | | 7 | |
4 paź 11:06
4 paź 11:27