marlena: LICZBY ZESPOLONE (-2+2i)8 (1-i)12 oblicz wartosci podanych wyrazen. JAK TO ZROBIC?
10 paź 09:49
Jakub: Musisz na początku zamienić te liczby na postać trygonometryczną a następnie skorzystać
ze wzoru de Moivre'a
10 paź 17:13
aga:
29 paź 12:40
ppinka7: Oblicz:
(
√3 - i)
12 czy może ktoś to rozwiązać ? chciałabym mieć to zadanie na wzór, jak
takie zadania prawidłowo rozwiązywać, bo chyba robię coś nie tak
7 lis 11:38
Gutmann: (√3 - i)12 =z
|z|=√(-√3)2 + (-i)2 , to =2
cosδ=√3/2 i sinδ= -1/2 , to znajduje się w IV ćwiartce zatem δ=2π - π/6 = 11π/6
z=2(cos11π/6 + isin11π/6)
z12=212(cos(12*11π/6) + isin(12*11π/6))
z12=212(cos22π + isin22π)
z12=212(cos2π + isin2π)
z12=212(1 + 0)
z12=4096(1 + 0) = 4096
13 lis 00:19
Gutmann: (1 - i)12 =z
|z|=√12 + (-i)2 , to =√2
cosδ=1/√2 i sinδ= -1/√2
cosδ=√2/2 i sinδ= -√2/2 , to znajduje się w IV ćwiartce zatem δ=2π - π/4 = 7π/4
z=√2(cos7π/4 + isin7π/4)
z12=√212(cos(12*7π/4) + isin(12*7π/4))
z12=√212(cos21π + isin21π)
z12=√212(cosπ + isinπ)
z12=√212(-1 + 0)
z12=64(-1 + 0) = -64
13 lis 00:26
norwag: 3√-2-2i
21 sty 17:14
678: 65
10 lut 23:26
Jaroo35: (1+i)11
19 lut 16:34
dav: czesc, mam problem z tym przykładem
22 paź 19:28
ICSP: I co z nim trzeba zrobić ?
22 paź 19:30
dav: zapisac w postaci trygonometrycznej
22 paź 19:36
dav: |z|=3/4 − 3/4i
czyli bedzie to 4 cwiartka, a w 4 cwiartke δ= 2π − α
0
wiec δ= 8/4π − 1/4π = 7/4π
i wg mnie wynik to 3
√2/4 (cos7/4π + isin7/4π)
22 paź 19:43
ICSP: Jest kilka sposobów.
1. Mnożysz przez sprzężenie mianownika i dostajesz już liczbą w postaci a + bi którą wiadomo
jak przekształcić na postać trygonometryczną
2. Przekształcasz licznik i mianownik do postaci trygonometrycznej i korzystasz z odpowiednich
wzorów
22 paź 19:43
ICSP: Wynik się zgadza.
22 paź 19:45
dav: i nie wiem dlaczego wynik jest 3√2/4 (cosπ/4 + isinπ/4)
tak jakby zjadowalo sie w pierwszej cwiartce i alfa 0 zostala tylko przepisana, a to jest
przeciez 4 cwiartka, czy ja tu czego nie rozumiem czy w odp jest blad?
odchodze od zmyslow, wszystkie poprzednie mam dobrze
22 paź 19:48
ICSP: Błąd w odp

Zapewne powinno być
22 paź 19:50
dav: ciesze sie, ze nie moj blad

dziekuje

jak bede mial problem to wiem gdzie szukac porady

dzieki wielkie
22 paź 19:52
dav: moge prosic o rozwiazanie tych dwoch przykladow,.
a) 4 + 4√3i / √3 − i
b) 9√3 − 9i / 4i
bede bardzo wdzieczny
22 paź 20:53
anonim: (1+j)12 do postaci algebraicznej
4 lis 19:16
P. : Cześć czy możecie mi pomóc z przykładem = −171e j55st−18e j90st−38ej145st?
3 gru 21:24
Przemek: Witam mam problem z pewnym zadaniem siedze nad nim juz sporo czasu i nie potrafie go zrobić
opieram się o powyzsze przykłady ale nie umiem. Czy może mi ktoś pomóc? przykład wygląda tak;
(−1+√3)11
2 sty 21:51
Krzysiek: nie brakuje tam 'i' ?
2 sty 21:53
Przemek: A tak tak jest i przy pierwiastku z 3
2 sty 21:59
Krzysiek: Próbowałeś wyznaczyć argument liczby zespolonej: z=−1+√3i ?
Dla mnie najłatwiej wyznacza się licząc tangens odpowiedniego kata.
2 sty 22:06
Przemek: tak robiłem i tam wychodzi 2048(cos(11*5/6π)+isin(11*5/6π)) =2048(cos(55π/6)+ i sin(55π/6)) i
nie umiem właśnie tego obliczyć 55π/6 to jakaś dziwna liczba
2 sty 22:10
Krzysiek: mi argument wyszedł:
φ=π/6+π/2=4π/6=2π/3
i teraz np. cos(11*2π/3)=cos(22π/3)=cos(4π/3)=−1/2
2 sty 22:19
Przemek: ok widze już błąd

masakra sam początek. Dziekuje bardzo za pomoc
2 sty 22:28
Przemek: A mam jeszcze jedno pytanko bo zawsze sie gubie na tym. Masz może jakis sposób na rozpisanie
tego że 22π/3=4π/3?
2 sty 22:34
Krzysiek: odejmujesz krotności 2π
2 sty 22:37
Przemek: no to krotnościa jest 16 więc 22−16=6 czyli 6π/3
2 sty 22:40