matematykaszkolna.pl
planimetria magda: Dana jest rodzina trójkątów ABX o wspólnych ustalonych wierzchołkach A,B , w któych kąty AXB mają miarę 60stopni . Określ figurę złożoną ze środków ciężkości trójkątów tej rodzin. Problem rozwiąż analitycznie przyjmując,że A=(−3,0) i B= (3,0) Bardzo pproszę o pomoc
8 wrz 22:37
magda:
8 wrz 22:46
magda: jest ktos w stanie?
8 wrz 23:04
Aga1.: rysunektgβ=tg1200=−3 Punkt X leży na prostej BX Jej równanie to y=ax+b a=tgβ=−3 b=33 y=−3x+33 A zatem punkt X ma współrzędne X(x,−3x+33) Punkt S to punkt przecięcia się środkowych AA' i XO A' to środek odcinka BX. Na początek x=0, jedna środkowa ma równanie x=0 , środek ciężkości leży na tej prostej . (Jakie są jego współrzędne?)
 1 
SO=

XO
 3 
9 wrz 10:51
henrys: Aga1. Punkt X nie może leżeć na tej prostej,a w zasadzie tylko w jednym przypadku (trójkąta równobocznego) do niej należy. Zauważ, że kąt 60o ma się znajdować przy wierzchołku X anie B (jak jest zaznaczone na rysunku)
9 wrz 11:10
henrys: Oznaczając długości boków |AX|=a, |BX|=b, z tw. kosinusów dostajemy zależność 62=a2+b2−2abcos60o a2+b2−ab−36=0 a=(x+3)2+y2 b=(x−3)2+y2, X=(x,y)
9 wrz 11:19
Aga1.: @ Henrys ,masz rację. Widziałam , co chciałam zobaczyć(ABX) Jednak dla ustalonego A i B X=(0,33). Trójkąt ABX jest równoboczny.Czy teraz czegoś nie zauważyłam?
9 wrz 11:54
henrys: Dla ustalonego A i B, trójkąt ABX nie musi być równoboczny, współrzędne X są takie jak napisałaś tylko w jednym przypadku. Wierzchołek X należy do pewnej krzywej, a środki cięzkości tych trójkątów mają współrzędne 3 razy mniejsze od X
 x y 
S=(

,

)
 3 3 
9 wrz 12:00
Aga1.: Wszystko jasne.
9 wrz 12:10
henrys: rysunekrozważmy okrąg o środku w (0,3) x2+(y−3)2=(23)2, y>0 każdy punk tego okręgu spełnia powyższe założenia każdy z kątów opartych na łuku AB ma taką samą miarę, ale to tylko połowa rodziny druga połowa jest symetryczna do tej względem OX.
 x y 
S=(

,

) (osobno dla y>0 i y<0)
 3 3 
i chyba po kłopocie
9 wrz 15:51
PW: magdzie nie trzeba pomagać . Nie ma zwyczaju ani uczestniczyć w procesie, ani dziękować. Pewnie dobrze się bawi jak inni się męczą. 298553
9 wrz 16:16
henrys: Napisałem, bo zobaczyłem złe rozwiązanie (albo niezrozumianą treść). Odpoczywam, więc czasem sobie pomyślę emotka
9 wrz 16:24
PW: Ja to samo, ale nie lubię wykonywać pracy "w przestrzeń". Gdy nie widzę reakcji, to myślę sobie: − Po diabła się męczę, przecież ja to umiem emotka
9 wrz 16:29
henrys: Nie dla niej, to dla kogoś innego może się przydać, choć sam pewnie bym nie skorzystał z gotowej odpowiedzi emotka
9 wrz 16:37