zadanie rysunkowe
chmura:

tam gdzie jest ta przerywana linia to nieudane przedstawienie rys liczby to 6 x i 6 mam
wyznacz x myle ze trzeba to z pitagorasa
8 wrz 18:41
olekturbo: pitagoras
8 wrz 18:42
olekturbo: albo zauwaz ze to przekatna kwadratu x√2
8 wrz 18:42
chmura: tak ,ale jak olekturbo ?
8 wrz 18:42
chmura: a
2 +b
2=c
2
6
2+6
2=x
36 +36=72

8 wrz 18:43
olekturbo: 62+62 = x2
x2 = 72
x = √72 = 6√2
8 wrz 18:44
chmura: czemu pierwiastek
8 wrz 18:45
8 wrz 18:46
PW: Taka jest definicja pierwiastka. Jeżeli x i a są dodatnie oraz
x2 = a ,
to inaczej mówimy o tym, że
x = √a.
A miałeś znaleźć x, nie x2.
8 wrz 18:55