Funkcje liniowe
Simek: Witam o ile normale zadania tego typu umiem zrobić to tego nie mam pojęcia jak
Mam za zadanie Wyznaczyć kąt nachylenia funkcji f(x)=−x do osi x.
Wie ktoś w jaki sposób to policzyć
6 wrz 22:40
:): to jest normalne zadanie.... zacznij od rysunku...
6 wrz 22:41
Mila:
tgα=−1
6 wrz 22:43
daras: 135o
6 wrz 22:45
Simek: Właśnie z tego co mi wiadomoto nie ma tabelki dla wrtości ujemnych
6 wrz 22:46
Simek: Ale skąd to 135 stopni sięwzieło?
6 wrz 22:46
daras: a wykres już masz ?
6 wrz 22:48
:): 135=180−45
6 wrz 22:48
6 wrz 22:50
Simek: No tak narysowałem.
Ale czemu akurat −45?
6 wrz 22:50
daras: niech sam zaskoczy : )
6 wrz 22:50
daras: Narysowałeś

to pokaż

teraz przyłóz kątomierz i mierz kąt od dodatniej części osi OX, bo taka jest definicja
nie znasz

to otwórz książkę i poczytaj sobie do poduszki
dobranoc
6 wrz 22:51
:):
6 wrz 22:53
Simek: Ale musze to jakoś wyliczyć bez używania kątomierza
6 wrz 22:53
:): masz podział na 4 równe częsci kata 180 stopni... (więc po 45 stopni)
więc jest 3*45=135 stopni (do osi x..liczone "na prawo")
6 wrz 22:54
:): prościej sie nie da
6 wrz 22:55
Simek: Dziękuję
6 wrz 22:57
:):
6 wrz 22:59
5-latek: A gó....o musi bez katamierza .
Musi bo go nie ma .
Skoro y=x jest dwusieczna kątow 1 i 3 ćwiartki czyli dzieli kat prosty na polowy to prosta
y=−x jest dwusieczna kąto 2 i 4 ćwiartki . wiec 90o+45o= policz tylko nie mow ze nie masz
kalkulatora
7 wrz 09:09
daras: Cześć
5−lat z tym kątomierzem, to był żart

nie jestem pewien czy ten skomplikowany przyrząd jest jeszcze używany w podstawówce
dawno nie widziałem go w wyprawkach szkolnych
7 wrz 09:46
5-latek: Czesc
daras 
A wiesz ze mi niedawno pękł (nie wiem jakim cudem ?
Muszse teraz kupic nowy
7 wrz 11:03
daras: a to nie miałeś takiego porządnego drewnianego ?
7 wrz 17:14