matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy:))
Krzyś:
Dla jakiej wartości m wierzchołek paraboli o równaniu f(x)=x
2
−2(m−1)x−3m należy do hiperboli o
2
równaniu y=
x
Proszę o "nakierowanie" mnie, podanie jakiś założeń(?) czy coś w tym stylu
6 wrz 19:17
Janek191:
Wyznacz ten wierzchołek W = (p; q )
2
i wstaw do y =
p za x oraz q za y i wyznacz m.
x
6 wrz 19:23
:):
https://matematykaszkolna.pl/strona/69.html
zobacz jaki jest wzó na wierzchołek
2
Należy do hiperboli..więc spełnia to równanie (y=
)
x
6 wrz 19:23
Krzyś:
Dzięki
6 wrz 19:34