Cześć, mam policzyć takie dwie całki, ale nie wiem czy używa się do nich jakichś własności
całek? Jutro mam poprawkę i czas nagli, a to ostatni dział.
Bardzo proszę o pomoc, ew kawałeczek rozwiązania.
Oto całki:
Ps. Nie wiem jak tu sie zaznacza onzaczenie, wiec po prostu napisze
1) oznaczona od 0 do π : ∫x2*cos2x dx − wynik z odp: π36+π4 ≈ 5,953
2) oznaczona od −5 do 1: ∫xx−2 dx − wynik z odp.: 6−2ln7 ≈ 2,108
| x | x−2+2 | 2 | |||
= | =1+ | ||||
| x−2 | x−2 | x−2 |
| 2 | ||
−5∫1(1+ | )dx=[x+2ln|x−2|]−51= | |
| x−2 |

Miło, że to napisałaś.
Powodzenia.