prawdopodobieństwo zadanie z kostkami
dzieciol : Rzucamy trzema kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo że na dokładnie dwóch kostkach
otrzymamy taki sam wynik Proszę o rozwiązanie
5 wrz 22:36
dzieciol : ktoś coś?
6 wrz 09:37
Kacper:
|Ω|=216
Jaką masz odpowiedź?
6 wrz 09:42
dzieciol : nie mam odpowiedzi, dostałem tylko same zadania, moc omegi ogarniam tylko nie wiem jak obliczyć
że na dokładnie dwóch kostakch otrzymamy taki sam wynik
6 wrz 09:49
Kacper:
Można rozumować w ten sposób:
Wybieramy na których kostkach będziemy mieli ten sam wynik, następnie wybieramy liczbę oczek,
która na nich wypadnie. Na ostatniej kostce może wypaść już dowolna wartość, oprócz tej
wybranej.
6 wrz 09:53
Aga1.: Może być np tak. (1,1,2), (1,2,1), (2,1,1).dwie jedynki i dwójka
dwie jedynki i 3
dwie jedynki i 4 itd.
6 wrz 09:55
dzieciol : i muszę to tak wszystko wypisać tak?
6 wrz 09:56
Aga1.: Na początku możesz, dopóki nie załapiesz ,ile jest wszystkich możliwości.
6 wrz 10:01
dzieciol : to takich zdarzen moze być 90?
6 wrz 10:15
dzieciol : P(A)= 90/216 = 3/4
6 wrz 10:21
dzieciol : P(A) = 90216 = 34
6 wrz 10:24
Kacper:
może? czy jest?
6 wrz 10:25
6 wrz 10:26
6 wrz 10:27
dzieciol : 5 / 12
6 wrz 10:30
Aga1.: ,
6 wrz 10:34
6 wrz 10:35
dzieciol : dzięki wielkie Aga
6 wrz 10:45