twierdzenie Bayesa, prawdopodobieństwo warunkowe
Bayess: Witam,
proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Z dwóch urn zawierających kolejno: 2 kule białe i 3 czarne oraz 3 kule białe i 2 czarne
losujemy niezależnie po jednej kuli. Następnie wylosowane kule wkładamy do trzeciej urny −
dotychczas pustej. Losujemy jedną kulę z trzeciej urny − okazała się biała. Jakie jest
prawdopodobieństwo wylosowania z trzeciej urny dwóch białych kul?
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam to zadanie. Czy mogę to rozwiązać za pomocą drzewka
stochastycznego, a później prawdopodobieństwa warunkowego

Każda odpowiedź mile widziana
6 wrz 10:30
Kacper:
Wystarczy drzewko stochastyczne.
Masz odpowiedź do zadania?
6 wrz 10:38
Bayess: Nie mam poprawnej odpowiedzi. Czyli drzewko, że w I losowaniu prawdopodobieństwo wylosowania 2
białych jest 6/25, dwóch czarnych 6/25, a białej i czarnej 13/25. Co dalej
6 wrz 10:47
Bayess: Prawdopodobieństwo, że w III urnie były dwie białe kule to 6/19
6 wrz 10:55
Kacper:
Prawdę mówiąc, to w treści zadania brakuje informacji ile razy losujemy z trzeciej urny. Jeśli
dwa razy, to przecież informacja, że za pierwszym razem wylosowano białą i tak nie zmieni
wyniku, bo takie zdarzenie musiało zajść.
6 wrz 11:03
Bayess: Przepraszam, pomyliłam ostatniie zdanie. Chodziło o prawdopodobieństwo, że w trzeciej urnie są
2 kule białe.
6 wrz 11:05
Kacper:
To w takim razie prawdopodobieństwo warunkowe.
6 wrz 11:14
Bayess: Prawdopodobieństwo wylosowania 2 białych kul/prawdopodobieństwo wylosowania co namniej jednej
białej kuli

6/25/19/25
6 wrz 11:18
Kacper:
Ja muszę uciekać, będę wieczorem. W tym czasie może ktoś pomoże.
6 wrz 11:31
Bayess: Ma ktoś jakiś pomysł na to zadanie
6 wrz 12:55
Bayess: Odnawiam
6 wrz 15:05
Mila:
Może przepisz dokładnie treść z książki.
6 wrz 16:15
Bayess: Z dwóch urn zawierających kolejno: pierwsza urna − 2 białe i 3 czarne kule, a druga urna 3
białe i 2 czarne kule losujemy niezależnie po jednej kuli. Wylosowane kule wkładamy do
trzeciej urny, która dotychczas była pusta. Następnie wylosowaliśmy jedną kulę z trzeciej
urny. Okazała się biała. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w trzeciej urnie były dwie białe
kule?
6 wrz 16:33
Mila:
| | 2 | | 3 | | 2 | | 2 | | 1 | | 3 | | 3 | | 1 | |
P(B)= |
| * |
| *1+ |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| +0 |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 2 | | 5 | | 5 | | 2 | |
| | 6 | | 4 | | 9 | | 25 | | 1 | |
P(B)= |
| + |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 25 | | 50 | | 50 | | 50 | | 2 | |
Taka masz odpowiedź?
6 wrz 16:50
Bayess: Dziekuje za pomoc. Rozumiem Twoje rozwiązanie. Nie mam odpowiedzi w książce, mi wyszło
6/19. Zrobiłam tak jak Ty drzewko stochastyczne do losowania z dwóch urn, a później policzyłam
prawdopodobieństwo warunkowe.
zrobiłam tak (6/25)/(19/25)=6/19,
6/25. prawd. że są dwie białe, a 19/25 prawd. że nie ma żadnej czarnej. Kiedy moje rozwiązanie
byłoby poprawne
6 wrz 17:20
Bayess: Co policzyłam? czego nie wzięłam pod uwagę w obliczeniach/?
6 wrz 17:25
Mila:
Skąd ta 19?
6 wrz 17:32
Bayess: 19/25 to suma prawdopodobieństw wylosowania z urn dwóch białych (6/25) lub białej
i czarnej (13/25)
6 wrz 17:35
Mila:
Napisz działanie z którego to policzyłeś.
6 wrz 19:26
Bayess: 6/25+9/25+4/25
6 wrz 19:53
Mila:
To nie jest całe zdarzenie, musisz dołączyć trzecie losowanie.
Masz przebieg doświadczenia na drzewku.
6 wrz 20:17
Bayess: Ok, dziękuję za pomoc
6 wrz 20:17
Mila:
6 wrz 21:09