zadania maturalne
magda: oblicz wartość wyrazenia : log
63 * log
612 + log
622 (dwojka w zadaniu maturalnym jest nad 6)
| | x+3+√x2−9 | | x+3−√x2−9 | |
oblicz wartosc wraznenia : w(x)= |
| + |
| |
| | x+3−√x2−9 | | x+3+√x2−9 | |
5 wrz 12:03
magda:
5 wrz 12:09
Kacper:
Własne pomysły?
5 wrz 12:13
magda: w pierwszym widze,ze sa te same podstawy, drugi logarytm moge rozlozyc na log6(3*4)
ale dalej nie wiem
natomiasst w drugim zadaniu widac,ze sa to wzory ,tylko nie wiem jak z tego skorzystac
5 wrz 12:16
x&y:
log63(2log62+log63)+log623= log623+2log63*log62+log622= (log63+log62)2=1
5 wrz 12:58
Aga1.: W drugim sprowadź do wspólnego mianownika
5 wrz 13:01
5 wrz 13:04
magda: dziękuję!
5 wrz 16:06