Jak mam to rozdzielić ? (t-8) i dalej co?
Janka: t3−82−16t+128=0
4 wrz 19:43
Hajtowy:
t2(t−8)−16(t−8)=0
(t2−16)(t−8) = 0
....
4 wrz 19:44
Janek191:
@ Janka
Napisz porządnie to równanie
4 wrz 19:46
Hajtowy: Janek191 prawdopodobnie wygląda to tak: t
3−8t
2−16t+128=0
A jeśli tak wygląda to dalej da radę

Więcej pomocy nie trzeba
4 wrz 19:47
Janka: O Boże, przepraszam was, nie zauważyłam że taka fasola się narobiła...
t3 − 8t2 − 16t + 128=0
4 wrz 19:48
Janka: Właśnie nie dam rady... Po wakacjach najprostszych rzeczy nie pamiętam.
4 wrz 19:48
5-latek: Może az tak to nie
Ale maly ambaras tak
Po fasoli sa wzdęcia , a potem ......
4 wrz 19:50
Hajtowy: Przyrównaj pierwszy i drugi nawias do zera i napisz rozwiązanie
4 wrz 19:51
Janka: Ale jaki jest drugi nawias? Ja tego nie wiem
4 wrz 19:54
Janek191:
( t − 8)
4 wrz 19:56
5-latek: grupujemy wyrazy
tutaj 1 z 2 i 3 z 4
t2(t−8)−16(t−8)=0
Teraz wspólny czynnik (t−8) przed nawias ztego ze
a*b±b*c= b(a±c)
i wtedy (t−8)(t2−16)=0 to t−8=0 lub t2−16=0 a do t2−16 skorzystaj ze wzoru a2−b2=
(a+b)(a−b)
4 wrz 19:56
Aga1.: Hajtowy prawie Ci rozwiązał.
4 wrz 19:57
Janka: Dzięki wielkie!
4 wrz 19:58
daras: żeby nie było wzdeć do fasolowych i kapustnych trzeba dodać kminek i majeranek
4 wrz 20:01
4 wrz 20:02