mat 2015 pp 2
ktos: czemu w
4426 pod x podstawiono −4, a nie 4? zawsze patrzylem na boki jak na dlugosci,
no a ujemna nie moze byc.. wiec nie rozumiem
i czy wzor na tg nie jest dla kata ktory jest wewnatrz trojkata prostokatnego?
3 wrz 18:36
pigor: ..., bo tangens (ogólnie funkcje trygonometryczne) kąta skierowanego
to stosunek współrzędnych punktu P=(−4,...), a nie długości przyprostokątnych.
3 wrz 18:43
pigor: .... to są skutki nie czytania prostej teorii w temacie np.
"funkcje trygonometryczne dowolnego kąta" lub coś w tym stylu
najlepiej − moim zdaniem − z podręcznika i tyle ...
3 wrz 18:46
ktos: ok, rozumiem, a teraz pytanie jak to jest z kątem..
w
397 są wewnętrzne kąty, a w
4426 jakbym narysowal trojkat prostokatny ot bylby
kat poza trojkatem, wiec czemu ten wzór tam pasuje?
3 wrz 18:47
pigor: ..., w teorii kąta skierowanego (dowolnego)
i jego funkcji trygonometrycznych najlepiej zapomnij o
trójkącie prostokątnym , a jak już się upierasz, to "wejdź"
sobie w niego kątem przyległym (180
o−α), a wtedy
(w ćwiartce II tangens jest ujemny − wierszyk znasz

)
tg(180
o−α)= −tgα =
54 ⇒ tgα= −
54 , tylko po co tak się pie... . ...
3 wrz 19:05
pigor: ..., i ja na ten temat tyle; szkoda mi czasu ; znikam .
3 wrz 19:06
ktos: dziękuje za pomoc
3 wrz 19:11