wyznacz granicę ciągu
Mirek: Na podstawie twierdzenia o trzech ciągach wyznacz granicę
Pewnie chodzi o to twierdzenie
2 wrz 21:32
Mirek: albo o to twierdzenie
Jeśli dane są trzy ciągi nieskończone (an), (bn), (cn), lim an n→∞ = lim cn n→∞
= g oraz istnieje taka liczba δ, że dla każdej liczby naturalnej n większej od δ prawdziwa
jest nierówność an ≤ bn ≤ cn, to lim bn n→∞ = g
2 wrz 21:41
2 wrz 21:41
Saizou :
| | 1 | |
zauważ że cos(2n) jest ograniczony a ciąg |
| zbieżny do zera, zatem wszystko zbiega do |
| | n2 | |
zera
2 wrz 21:41
Mirek: Saizou, rozumiem, ale co z twierdzeniem? Właściwie nie rozumiem twierdzenia.
2 wrz 21:47
Saizou :
Twierdzenie o 3−ciągach mówi tyle że jeśli pewien ciąg jest ograniczony z góry i z dołu i te
ograniczenia mają wspólną granicę g to ten ciąg też jest zbieżny do g
| | cos(2n) | | 1 | | −1 | |
u nas ciąg |
| jest ograniczony z góry przez |
| a z dołu przez |
| , |
| | n2 | | n2 | | n2 | |
bo −1≤cos(2n)≤1, ograniczenia te mają wspólną granicę równo 0, zatem ciąg wyjściowy ma też
granicę równą 0
2 wrz 21:51
Mirek: Czy poprawne jest takie wnioskowanie z tego twierdzenia?
an ≤ bn ≤ cn
lim an→∞ = −1n2 = n2(−1/n2)n2 = 01 = 0
lim cn→∞ = 1n2 = n2(1/n2)n2 = 01 = 0
więc lim bn→∞ = 0
2 wrz 21:55
Mirek: Źle skróciłem, ale chyba o tym mówiłeś.
2 wrz 21:57
Mirek: Ostatnie
Podaj przykład ciągu an rozbieżnego do minus nieskończoności.
Następnie dobierz taki ciąg zbieżny bn, żeby ciąg an*an:
a) był rozbieżny do plus nieskończoności
b) był zbieżny
2 wrz 22:18
Mirek: an*bn oczywiście
2 wrz 22:26
2 wrz 22:36
Mila:
−1≤cos(2n)≤1 /:n
2
↓ ↓
0 0
2 wrz 23:05