matura
Agnieszka: mam pytanie do Jakuba: dlaczego nie ma arkuszy z czerwca i sierpnia?
28 sie 19:33
Kacper:
A widziałaś gdzieś sierpniowe?
28 sie 20:19
28 sie 20:22
28 sie 20:39
28 sie 21:38
Agnieszka: To jest stara matura a szukam nowej
28 sie 22:00
Agnieszka: Chodzi mi o zadanie32: Dany jest ciąg arytmetyczny taki, że a5=18. Wyrazy a1,a3 oraz a13
tego ciągu są odpowiednio pierwszym, drugim i trzecim wyrazem pewnego ciągu geometrycznego.
Wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu an
28 sie 22:05
Jakub: Faktycznie jeszcze nie ma tych arkuszy. Zamierzam dodać za niedługo. Sierpniowy według nowych
standardowych częściowo zrobiony będzie już jutro.
28 sie 22:25
Mila:
an − c.a ⇔an=a1+(n−1)*r
bn− c.g
======
a5=18
a1=b1
b2=a3
b3=a13
a32=a1*a13
a5=a1+4r⇔18=a1+4r⇔a1=18−4r
(a1+2r)2=a1*(a1+12r)
Podstaw za a1 i dokończ, dasz radę?
28 sie 22:34
Eta:
zad.32 a5=18 to a1=18−4r , a3=18−2r , a13=18+8r
{bn} −− c. geometryczny to b1=18−4r, b2=18−2r, b3=18+8r
zatem (18−2r)2=(18−4r)(18+8r) ⇒ ..........................
r2−4r=0 ⇒ r=0 v r=4
są dwa takie ciągi spełniające warunki zadania
dla r=0 ciąg an jest stały : an=18
dla r= 4 an= a5+(n−5)*4 ⇒ an= 4n−2
28 sie 22:40
Agnieszka: Dzięki . Pozdrowienia dla Jakuba.
28 sie 22:44
Eta:
28 sie 22:46
:): Pozdrowienia dla Eta
28 sie 23:07
Eta:
Dzięki dobry człowieku
28 sie 23:35
:): Chyba lubisz te jabłka..
28 sie 23:37
Eta:
Trzeba wspomagać sadowników

skoro ..... P....in ich nie chce
28 sie 23:39
28 sie 23:43
Antek: Eta z moich obliczeń wyszło, że r=0 v r=3(!), bo wyliczyłem równanie wyszło mi
36r2−108r=0 |:36
r(r−3)=0
29 sie 19:48
6xdj: Antek popraw na
36r2−144r=0
29 sie 20:46