16 sie 19:29
PW: Beatko, nie może to polegać na tym, że zadajesz komuś dużą pracę do wykonania, żeby
sprawdził Twoje odpowiedzi. Zasadą tutaj jest (nie zawsze przestrzeganą): jeden wpis − jedno
zadanie. Pytający podaje treść zadania, my pomagamy jeżeli rzeczywiście jest to trudne.
Raczej nie bawimy się w banalne testowe zadania.
16 sie 19:50
Beatka: poziom trudności zależy od wiedzy, trudno, jesteś w stanie pomóc mi z tym daniem:
Dany jest romb o boku długości 35 . Długości przekątnych tego rombu różnią się o 14.
Oblicz pole tego rombu.?
16 sie 19:53
Eta:
Odpowiedzi do testów:
2/
B
16/
D
18/
A
21/
C
23/D
25/A
3/C
8/A
reszta jest ok
16 sie 20:49
Beatka: WOW super, dziękuję bardzo
16 sie 20:56
PW: No nie mów, że rozwiązałaś tak szybko ... trzeba było podać link do strony z rozwiązaniami
16 sie 21:00
Beatka: Nie rozumiem tylko czemu w 2 odpowiedź B? Przecież 45 018*77/100 otrzymujemy 34 663,86, a nie
36 600, czy jak coś źle licze?
16 sie 21:01
Eta:

Zad.29 ( baaaardzo łatwy dowód

Zauważ,że trójkąty ACB i ABD są prostokątne ,bo kąty ADB i ACB to ąty wpisane
oparte na średnicy ( ich miary są równe 90
o
z tw. Pitgorasa:
|AB|
2=|AD|
+|BD|
2 i |AB|
2= |BC|
2+|AC|
2 ⇒ .... teza
i to wszystko
16 sie 21:02
Eta:
36 600*123%= 45 018
16 sie 21:03
Beatka: cóż za uszczypliwość PW. Może pora na przerwę, bo widać, że już jesteś bardzo zmęczony
16 sie 21:03
Eta:
@
PW nie wierzysz,że rozwiązałam?
16 sie 21:04
Eta:
zad. 30 a
4=0
| | a1+a7 | | 2a1+6r | |
S7= |
| *7 = |
| *7= (a1+3r)*7=a4*7=0 |
| | 2 | | 2 | |
16 sie 21:43
Eta:

|DH|=1 |AB|=a , |BC|=b , |BH|=a+b
V= ab*1= ab
| | 1 | |
|DB|2= a2+b2 i |DB|2= |BH|2−|DH|2 ⇒ a2+b2=(a+b)2−1 ⇒ 2ab=1 ⇒ab= |
| |
| | 2 | |
16 sie 21:53
PW: Zgodnie z radą
Beatki odpocząłem i mogę dzisiaj wyjaśnić wątpliwości co do zadania 2.
Przy 23−procentowej stawce podatku VAT cena brutto samochodu jest równa 45 018 zł. Jaka
jest cena netto tego samochodu?
A. 34 663,86 zł B. 36 600 zł C. 44 995 zł D. 55 372,14 zł.
Strategia udzielania odpowiedzi na pytania testowe często polega na eliminacji jawnie bzdurnych
odpowiedzi, a nie na liczeniu czegokolwiek. Tutaj mamy:
− bzdurną odpowiedź D (cena netto miałaby być wyższa niż cena brutto;
− bzdurną odpowiedź C (różnica między proponowaną ceną netto a brutto jest zbyt mała, żeby
stanowiła 23% ceny netto;
− złą odpowiedź A (przy obliczaniu 23% z liczby 34 600 otrzymamy liczbę całkowitą, natomiast
23% liczby 63,86 jest liczbą z czterem cyframi po przecinku, więc 23% ceny netto nie jest
liczbą całkowitą).
Test jednokrotnego wyboru ma jedną odpowiedź poprawną, zatem wybieramy B.
Można sprawdzić, choć na egzaminie szkoda cennego czasu: 36600·1,23 = 45018.
Wczoraj o 21:01 sama prosiłaś o wyjaśnienie co źle liczysz, więc uszczypliwie odpowiadam:
− Nie rozumiesz sposobu obliczania ceny netto, gdy podana jest cena brutto.
Jeżeli cena brutto wynosi 123% ceny netto, to wcale nie znaczy, że cena netto jest równa 77%
ceny brutto.
| | b | | 100 | |
b = 1,23c ⇔ c = |
| ⇔ c = |
| b, |
| | 1,23 | | 123 | |
to znaczy cena netto c ≈ 0,813 b (cena netto stanowi około 81,3% ceny brutto). Ze względu na
| | 100 | |
zastosowanie przybliżenia dziesiętnego liczby |
| wynik nie będzie dokładny. |
| | 123 | |
17 sie 23:09
mat:
PW powinieneś książki pisać
17 sie 23:28
mat:
Można wykorzystać z gimnazjum "ukochaną " proporcję:
123% −− 45 018
100% −− c
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 450 1800 | |
c= |
| = kalkulator do łapki = 36 600 |
| | 123 | |
17 sie 23:51
Beatka: Tak PW masz racje, nie umiałam tego obliczyć, ale to nie wstyd, ważne, że już teraz umiem

Dzięki wielkie za pomoc
21 sie 18:03