matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
xvx:
Oblicz pochodną ln(4X)
28 sie 12:06
Janek191:
f(x) = ln ( 4 x) ; 4 x > 0
1
4
1
f '(x) =
*4 =
=
4x
4x
x
28 sie 12:16
daras:
ln4x = ln4 + lnx wiec jest to zawsze tylko do policzenia pochodna z (lnx)' a na to jest gotowy wzór:
https://matematykaszkolna.pl/strona/359.html
wystarczy ruszać trochę głową
xyz
bo szare komórki wyginą
28 sie 15:42