matematykaszkolna.pl
po co spac.. :) imt17: Witam wszystkich Nocnych Marków, wkroczyłem w dział "kombinatoryka" i chciałbym posługiwać się schematem do którego link zamieszczam poniżej, ale już na wstępie nie rozumiem o co chodzi z "kolejnością występowania elementów". Możecie mi to objaśnić? najlepiej na przykładzie. Dzięki Schemat: http://eduseek.interklasa.pl/pictures/artykuly/a_3399/schemat.gif
27 sie 22:40
PW: Schematy służą słabo myślącym, daj sobie spokój, to nie jest żadna wiedza. Powiedz lepiej o co pytasz − chcesz tu otrzymać wykład z kombinatoryki, a właściwie odpowiedź na pytanie, którego nie postawiłeś? Forum służy pomocą w rozwiązywaniu zadań. Wpiszesz zadanie − na pewno ktoś poradzi.
28 sie 13:13
daras: a mi się ten schemat podoba, kiedyś go przekaligrafowałem na okładkę do zeszytu
28 sie 15:34
imt17: Mam problem z tym, że nie potrafię stwierdzić który wzór użyć nawet w prostych sytuacjach. Jedynie wiem, że permutacji używam gdy robię coś na wszystkich elementach. Nie wiem np. o co chodzi z "kolejnoscia wystepowania elementow" i wlasnie prosze o wytlumaczenie tego
28 sie 16:39
Mila: Wpisuj zadania.
28 sie 17:29
Joe Black: Jak będziesz robił dużo zadań to samo to wejdzie w krew emotka Także rób zadania, wypisuj je na forum i pytaj emotka lepszego "schematu" nie znajdziesz emotka
28 sie 17:36
imt17: Spróbuję najpierw przeanalizować większą ilość prostych zadań, może to pomoże. jak nie to jakies wrzuce, dzieki
28 sie 17:42
Mila: Tutaj Gustlik tłumaczy i podaje przykłady. https://matematykaszkolna.pl/forum/143437.html
28 sie 17:57
bajdoo: Z kolejnością występowania elementów podam Ci przykład. Jak grasz w lotto to nie ma znaczenia czy padnie wynik x,y,z czy z,x,y bo to i tak to samo. A gdy samochód ma tablicę rejestracyjną XYZ to jednak co innego niż tablica YZX. Musisz się w zadaniu zorientować czy rożna kolejność występowania cyfr ma znaczenie czy nie ma. Poza tym polecam kurs etrapez z rachunku prawdopodobieństwa.
28 sie 21:53
imt17: Dzięki bajdoo, zrozumiałem emotka. Przerabiam teraz kolejno wszystkie lekcje z khanacademy.org. Potem przejrzę wspomniany przez Ciebie kurs... oczywiście o ile nadal będzie potrzeba
28 sie 23:54