Oblicz
Natalia : Oblicz logabcx gdy logax =2 logbx = 3 logcx = 6
26 sie 18:45
26 sie 18:46
J:
tzn.. analogicznie
26 sie 18:47
Natalia : | | 36 | |
Analogicznie wynik wychodzi |
| a powinno wyjść 1 |
| | 11 | |
26 sie 18:56
:): Wychodzi 1
26 sie 19:00
}:
| | 1 | | 1 | |
logabc x = |
| = |
| = |
| | logx (a*b*c) | | logx a + logx b + logx c | |
| | 1 | |
= |
| = |
| | | | 1 | | 1 | | 1 | | |
| + |
| + |
| | | | loga x | | logb x | | logc x | |
| |
26 sie 19:01
Janek191:
26 sie 19:05
PW: Tylko z definicji logarytmu:
logcx = 6 ⇔ c6 = x
logbx = 3 ⇔ b3 = x ⇔ b6 = x2
logax = 2 ⇔ a2 = x ⇔ a6 = x3
Po wymnożeniu stronami
a6b6c6 = x3·x2·x
(abc)6 = x6
abc = x
logabcx = logxx = 1
26 sie 19:15
bhjjhg:

βββββ
14 lis 19:34