Łatwe obliczenie, którego nie jestem pewien.
Kacper: Jak wykonać zadanie (−a)5 a dokładniej (−1)5
26 sie 05:19
paw: przy nieparzystych potęgach nie zmienia się znak, tak więc minus zostaje
gdy masz np −1
2 −1
4 −1
6 itd to otrzymasz 1
do nieparzystych potęg natomiast zawsze minus zostanie, bo −1*−1=1 ale już −1*−1*−1=−1

minus razy minus daje plus
26 sie 06:49
Kacper: Hmm, racja dziękuje

a mogę wiedziesz jeszcze o co chodzi z niewymiernośćią mianownika z
ułamka?
26 sie 06:56
Janek191:
(−1)2 = 1 ( −1)4 = 1 (−1)6 = 1
ale
−12 = −1 − 14 = − 1 − 16 = − 1
26 sie 07:49
Janek191:
(−1)2 = (−1)*(−1) = 1
ale
− 12 = − (1*1) = − 1
26 sie 08:07
26 sie 08:39