w oczekiwaniu na wyniki
maturzysta: Kiedy pojawi się dzisiejszy arkusz matruralny z rozwiązaniami ?
25 sie 20:19
Kacper:
CKE nie chciałoby, żeby w ogóle się nie pojawił
25 sie 20:32
maturzysta: jak to ? dlaczego?
25 sie 20:35
25 sie 20:36
maturzysta: dzięki , a rozwiązania ? najlepiej z wytlumaczeniem?
25 sie 20:41
Mila:
Tam masz część zadań z odpowiedziami i niektóre rozwiązane.
Pisz problemy.
25 sie 20:48
Mila:
.pl/edulandia/56,118533,18625575,matura−poprawkowa−2015−z−matematyki−poziom−
podstawowy−publikujemy.html
25 sie 20:49
Mila:
na początku
www.edulandia.pl dalej widać.
25 sie 20:51
25 sie 20:56
Eta:

zad.31/
| | 1 | |
P(CQR)= |
| ab= P1 , P(ADR)=P(ABQ)=ab = 2P1 |
| | 2 | |
P(ABCD)=4ab= 8P
1
P
(AQR)= 8P
1−5P
1= 3P
1= P(ADR)+P(CQR)
c.n.u
25 sie 21:15
prosta: zad.30/
x3+y3≥x2y+xy2
(x+y)(x2−xy+y2)≥xy(x+y)
(x+y)(x2−2xy+y2)≥0
(x+y)(x−y)2≥0
x+y≥0 dla x≥0 i y≥0
(x−y)2≥0 dla dowolnego x,y
25 sie 21:26
Eta:
25 sie 21:26
Eta:
zad.29/ Kąt α jest ostry i spełnia równość:
| | 1 | | 7 | |
tgα+ |
| = |
| Oblicz wartość wyrażenia sinα*cosα |
| | tgα | | 2 | |
| sinα | | cosα | | 7 | |
| + |
| = |
| |
| cosα | | sinα | | 2 | |
| sin2α+cos2α | | 7 | | 2 | |
| = |
| ⇒ ..... sinα*cosα= |
| |
| sinα*cosα | | 2 | | 7 | |
25 sie 21:31
Eta:

zad.32/ A(−2,2) , B(6,−2), C(10,6)
trójkąt ABC jest równoramienny o ramionach |AB|=|BC|=
√82+42=
√80=4
√5
zatem oś symetrii tego trójkąta jest prostą zawierającą wysokość opuszczoną
z wierzchołka B na podstawę AC
| | yC−yA | | 1 | |
wsp. kierunkowy aAC= |
| =...= |
| |
| | xC−xA | | 3 | |
to oś symetrii
s trójkąta ma równanie:
s : y= −3(x−x
B)+y
B ⇒
y= −3x+16
25 sie 21:42
Eta:
zad.34/
f(x)=ax
2+bx+c
f(x)>0 ⇔ x∊(0,12) ⇒ parabola skierowana ramionami do dołu
i miejsca zerowe f(x) to : x=0 v x=12
| | 0+12 | |
funkcja w postaci iloczynowej : f(x)= ax(x−12) i xw= |
| =6 |
| | 2 | |
f(x)osiąga największą wartość równą 9 ⇒ f(6)=9
| | 1 | |
to 9=a*6(6−12) ⇒ ......... a= − |
| |
| | 4 | |
f(x)=ax
2−12ax ⇒ b=−12a= 3 i c=0
odp:
a= −14, b= 3, c=0
25 sie 21:53
Mila:
Witaj pracowita pszczółko.

Też mam takie wyniki.
Jaki wynik masz w (33) . Nie chce mi się dwa razy liczyć.
25 sie 22:56
Eta:
Hej
Mila 
zad 33/ wynik ok
25 sie 23:17
Bogdan:

Można zadanie 33 tak rozwiązać.
k > 0, 8k * 6k = 192 ⇒ k
2 = 4 ⇒ k = 2,
| | √3 | |
|EC| = √9k2 + 16k2 = 5k = 10 h = |EC|*tg30o = 10* |
| |
| | 3 | |
| | 1 | | √3 | | 640√3 | |
Objętość V = |
| *192*10* |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
25 sie 23:37
Eta:
25 sie 23:55
Bogdan:
Zadanie 34 można rozwiązać z zastosowaniem wzorów Viete'a (pod warunkiem, że
poprawkowicz poznał te wzory).
x
1 = 0, x
2 = 12, x
w = 6, y
w = 9
c = a*x
1*x
2 = a*0*12 = 0, b = −a(x
1 + x
2) = −a*(0 + 12) = −12a
f(6) = 9 ⇒ a*6
2 + b*6 + c = 9 ⇒ 36a − 72a = 9
| | 9 | | 1 | | 1 | |
a = − |
| = − |
| , b = −12*(− |
| ) = 3, c = 0 |
| | 36 | | 4 | | 4 | |
25 sie 23:59
Mila:

Dobranoc
25 sie 23:59
Bogdan:
Dobranoc
26 sie 00:02
Eta:

Na
dobranoc 
zad.34 (
5pkt ( stara matura) poprawkowa
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ściana boczna o polu 10 jest nachylona
do płaszczyzny podstawy pod kątem 60
o. Oblicz objętość ostrosłupa.
| | 1 | |
P(BCS)= |
| *2a*2a ⇒ 2a2 =10 ⇒ a=√5 ,Pp=4a2=20, H=a√3=√15 |
| | 2 | |
| | 1 | | 20√15 | |
V= |
| Pp*H ⇒ V= |
| [j3] |
| | 3 | | 3 | |
Miłych snów
26 sie 00:26