Rozkładanie wielomianów
Konradoos: Może mi ktoś powiedzieć jak rozłożyć taki wielomian na czynniki: W(x)=x3−4x2+x−4
Mogę wyciągnąć x przed nawias. Jak to zrobie to będe miał : x(x2−4x+1)−4
Dobrze to zrobiłem? Jeśli tak, to co dalej? Jeśli nie, to proszę o pomoc.
23 sie 17:07
J:
wyłącz: x2 ... = x2(x−4) + (x−4) ... i dalej sam
23 sie 17:09
Konradoos: =(x−4)(x2+1)=(x−4)(x−1)(x+1) ?
23 sie 17:12
5-latek:
23 sie 17:15
Blue: Źle, powinno być po prostu (x
2+1)(x−4)
23 sie 17:15
Blue: Ty tam źle zastosowałeś wzór skróconego mnożenia: (x
2−1) =(x−1)(x+1)
23 sie 17:16
J:
da się rozłożyć dalej , ale w zbiorze liczb zespolonych
23 sie 17:18
Konradoos: Ale (x+1)(x+1) = (x2+1)
Dobrze myśle?
23 sie 17:18
Konradoos: Już wiem, że źle. Dziękuje za pomoc.
Finalna postać tego równania to: (x−4)(x2+1) ?
23 sie 17:19
Blue: tak.
23 sie 17:20
Blue: a co do tego, co wcześniej napisałeś, to też źle

(x+1)(x+1) ≠ (x
2+1)
23 sie 17:21
Konradoos: Wiem, wiem. Czasami zrobię coś zanim pomyślę

A jak rozwiązać coś takiego: −3x
2−2x+1=0 ?
Każdy z tych wyrazów muszę przyrównać do zera?
23 sie 17:23
J:
nie , to równanie kwadratowe
23 sie 17:24
Konradoos: Później wyniki x1 i x2 podstawiam pod wzór na postać iloczynową?
23 sie 17:29
J:
policz najpierw Δ
23 sie 17:30
23 sie 17:32
Konradoos: Delta = 16
√16=4
x1=1
x2=−13
23 sie 17:34
Konradoos: W(x)=a(x−1)(x+13)
23 sie 17:36
J:
żle
23 sie 17:37
Konradoos: A co zrobiłem źle? Gdzie popełniłem błąd?
23 sie 17:39
J:
źle x1 i x2
23 sie 17:43
Konradoos: a=−3, b=−2, c=1
Delta=−22−4*(−3)*1=4+12=16
√16=4
x1=2+42*(−3)=6−6=−1
x2=13
Już wiem co źle zrobiłem. Dziękuje bardzo!
23 sie 17:48
J:
| | 1 | |
..i na końcu ... = −3(x+1)(x− |
| ) |
| | 3 | |
23 sie 17:50
Konradoos: (5x−2)(4x2−1)=0
5x−2=0 v 4x2−1=0
5x=2 // v 4x2=1 //4
x=25 v x2=14 // √
x=12
To jest dobrze?
23 sie 17:59
23 sie 18:00
Metis: Nie.
(5x−2)(4x
2−1)=0
5x−2=0 ⋁ 4x
2−1=0 // rozpoznaję wzór skróconego mnożenia.
5x=2 ⋁ (2x−1)(2x+1)=0
| | 2 | | 1 | | 1 | |
x= |
| ⋁ x= |
| ⋁ x=− |
| |
| | 5 | | 2 | | 2 | |
23 sie 18:02
Konradoos: x3−x2−2x=0
x(x2−x−2)=0
x=0 v x2−x−2=0
Delta = −12−4*1*(−2)=9
√9=3
x1=1+31=1
x2=1−31=−2
W(x)=a(x−1)(x+2)
A to jest ok?
23 sie 18:08
Metis: Po co ten ostatni zapis : W(x)=a(x−1)(x+2) ?
Poza tym jeśli już to : W(x)=(x−1)(x+2) , bo
1x
2−x−2=0 , a=1
Końcowe rozwiązanie jest złe, mimo że dobrze zacząłeś.
x
3−x
2−2x=0
x(x
2−x−2)=0
x=0 ⋁ x
2−x−2=0 /pierwiastki zgaduję, na podstawie wzorów Viete'a
x=0 ⋁ x=−1 ⋁ x= 2
Licząc to twoim sposobem:
x
2−x−2=0
a=1, b=−1, c=−2
Δ=9,
√Δ=3
23 sie 20:11
KonraDDoS: Ten zapis, to postać iloczynowa tej funkcji. Dziękuje za pomoc. Teraz już wiem o co w tym
chodzi.
Dziękuje raz jeszcze.
23 sie 20:17