Uzasadnij, że.
Apolinary: Przekątna trapezu równoramiennego jest prostopadła do jego ramienia
i dzieli kąt ostry trapezu na połowy. (Czyli trapez ma kąty 60 i 120.)
Uzasadnij, że długość krótszej podstawy trapezu jest równa długości
jego ramienia i jest dwa razy krótsza od dłuższej podstawy.
23 sie 10:28
23 sie 10:41
Apolinary: No a jak uzasadnić, że długość krótszej podstawy trapezu jest dwa razy krótsza od dłuższej
podstawy?
23 sie 11:19
Saizou :

2α+α=90 → 3α=90→α=30
2α+90+β=180→60+90+β=180→β=30 oraz γ=120
zatem ΔACD jest równoramienny, stąd a=c
z tw. Pitagorasa (w ΔABC) mamy, że
k
2+c
2=b
2
z tw. cosinusów (w ACD)
k
2=c
2+c
2−2c
2cos(120)=2c
2+c
2
łącząc te fakty mamy że
2c
2+c
2+c
2=b
2
4c
2=b
2 ⇒b=2c
23 sie 12:27
Bogdan:

Włączam sie tu z nudów.
Można np. tak:
| | 1 | |
2α + 90o + α = 180o ⇒ α = 30o, x = a*cos2α = a*cos60o = |
| a |
| | 2 | |
Długość dolnej podstawy = 2x + a = ...
23 sie 12:41
Bogdan:
Trzeba jeszcze uzasadnić, że długość ramienia jest równa długości krótszej podstawy, ale
to jest już łatwe.
23 sie 12:43
daras: dobrze, że sa tu jeszcze tacy, którzy z nudów odwalają całą robotę za innych
23 sie 13:38
Eta:

... też z nudów

Pozdrawiam
23 sie 13:38
daras: a spojrzałaś co było w linku, który podałem o 10:41?
dokładnie to samo
23 sie 14:03
daras: nagłupsze wydaje mi sie na tym forum powielanie dokłądnie tych samych zadańi ich rozwiazań
co
tydzień
miesiąc
rok...co jakiś czas
\nikt nie wpadł na pomysł tematycznego archiwum
i nikt z zadajacych problem nie fatyguje sie żeby najpierw wpisać treść w wyszukiwarkę
to WIELKIE marnotrastwo sił, środków i dobrych chęci..
23 sie 14:06
5-latek: Witam

I nikt z zadających problem nie fatyguje się żeby najpierw wpisac tresc w wyszukiwarke .
Wlasnie o to chodzi .
23 sie 14:09
daras: witaj famous 5
23 sie 14:16
daras: Rozwiazania do ponad 80 % problemów ludziska znaleźliby w ten właśnie sposób. Wystarczy wklepać
w wyszukiwarkę

nie mylić z Google

nikt na to nie wpadł

a może wpadł ale nie rozumie co tam mu wyskoczyło
23 sie 14:18
daras: jednak brak czytelnego archiwum tutaj uważam za grzech ciężki p. Jakuba
23 sie 14:19
Eta:
@
daras
Łap fuchę

jako ........ "wskazywacz" odpowiednich linków D
23 sie 14:37
daras: a zarobię chociaż na

?
23 sie 14:56
Apolinary: Dzięki wszystkim
23 sie 17:54