skąd mam wiedzieć dlaczego ramie jest równe krótszej podstawie?
Mattaii: W trapezie równoramiennym jedna z podstaw jest dwa razy dłuższa od drugiej a jego przekątna
dzieli kąt przy dłuższej podstawie na połowy. Wiedząc że pole trapezu jest równe 3√3 cm2,
oblicz długosc bokow tego trapezu...
Mam pytanie... skąd mam wiedzieć dlaczego ramie jest równe krótszej podstawie?
21 wrz 21:59
Eta:
narysuj trapez ABCD
okaże się ,że trójkąt ACD jest równoramienny
więc : IADI = ICDI
21 wrz 22:04
Bogdan:

Ten rysunek wyjaśnia, dlaczego długość ramienia jest równa długości krótszej podstawy.
Trójkąt ACD jest równoramienny, bo miary kątów BAC i ACD są równe (na tym rysunku
oznaczone literką α)
21 wrz 22:11
Mattaii: z jakiej własności to wynika?
21 wrz 22:15
Mattaii: aha... dziekuję uprzejmie
21 wrz 22:15
Bogdan:

Ten rysunek powinien pomóc rozwiązać zadanie.
21 wrz 22:17
Mattaii: ta zależność zachodzi w każdym trapezie?
21 wrz 22:18
Eta:

< BAC = <ACD −−− więc Δ ACD −− równoramienny
IAEI =
a2
to z ΔAED z tw. Pitagorasa wyznacz długość "h"
| | a√3 | |
h2 = a 2 − a24 => h= |
|
|
| | 2 | |
to: 3a
2 = 12
dokończ.......
21 wrz 22:19
Mattaii: czyli 1/2 długości przekątnej to wysokosc trójkąta równobocznego
21 wrz 22:20
Mattaii: a=2
21 wrz 22:22
Mattaii: Czy istnieje jakaś strona internetowa na której są dokładnie (czyli nie tak pobieżnie jak to w
tablicach) przedstawione zależności Planimetryczne?
21 wrz 22:26
Bogdan:
Trapez złożony jest z trzech trójkątów równobocznych.
| | 1 | | 1 | |
3 * |
| a2√3 = 3√3 ⇒ |
| a2 = 1 ⇒ a2 = 4 ⇒ a = ... |
| | 4 | | 4 | |
21 wrz 22:29
Mattaii: Jeszcze raz dziękuje za pomoc
21 wrz 22:31
marma: w trapezie równoramiennym jedna z podstaw jest 2 razy dłuższa od drugiej, gługość ramienia jest
równa długości krótszej podstawy. Oblicz kąt między przekątną a dłuższąpodstawą trapezu.
Nie za bardzo rozumiem jak to obliczyc
2 sty 13:31
SImi: πierdole takie coś

! Będę ALFONSEM xD
5 wrz 22:54
dramastella: Czemu
I TAK 8
17 wrz 23:37
felek: mogę jeszcze raz prosić o pomoc? nie mogę nadal zrozumieć
16 paź 18:53