Jak obliczyć współrzędne punktu C znając współrzędne punktów A i B?
Natalia:
Mam taki problem, chciałabym obliczyć współrzędne punktu C znając współrzędne punktów A i B
oraz odległość punktu C od punktu B. Punkt C znajduje się jakby na tej samej prostej. Jest na
to jakiś wzór czy coś, nie wiem jak się do tego w ogóle zabrać. Byłabym wdzięczna za
jakiekolwiek nakierowanie jak to wyliczyć
23 sie 09:59
daras: uściślij to : "jakby na tej samej prostej"
a potem zastanów się w jakiej odległości od A albo od B znajduje sie C
23 sie 10:18
daras: jeśli wszystkie 3 punkty są współliniowe, to ze współrzędnych A i B wyznaczysz r−nie prostej:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html
żeby wyznaczyć położenie punktu C na tej samej prostej musisz znać odległość punktu C
albo przynajmniej jedną współrzędną
23 sie 10:21
Natalia:
Miałam na myśli że nie tak jak punkt D tylko jak punkt C, w sumie można to chyba nazwać
przedłużeniem odcinka
23 sie 10:28
daras: Jak można okreslić położenie punktu nie znając jego odległości od czegoś tam..?
chyba, że masz go narysowany, tak jak w pierwszym poście, wtedy mozesz odczytac C(4,6)
23 sie 10:54
PW: Natalio, powtarzający się problem to opowiadanie treści zadania "swoimi słowami" zamiast
podania pełnej treści. Przepisz uprzejmie słowo w słowo treść zadania i za chwilę będzie po
kłopocie.
23 sie 11:06
daras: a najlepiej wpisz od razu w wyszukiwarkę
23 sie 11:11
Bogdan:
Współrzędne punktu C (są dwa punkty C' i C'') można wyznaczyć rozwiązując układ równań:
{ równanie prostej AB
{ równanie okręgu o środku w punkcie B (lub A) i promieniu długości r = |BC| (lub r = |AC|)
23 sie 12:25
daras: a skąd znasz promień r ?
to jest manipulacja
23 sie 13:39
Bogdan:
Cytuję. "Mam taki problem, chciałabym obliczyć współrzędne punktu C znając współrzędne
punktów A i B oraz odległość punktu C od punktu B"
Właśnie ta odległość o C do B jest długością promienia.
23 sie 13:49
daras: aaaaaaa ja tylko tytuł przeczytałem
to trywialne jest, odp. podałem o 10:21
23 sie 13:57
prosta:
a może by tak ułożyć proporcje
23 sie 15:05