Równanie wielomianowe
Michał: A więc nie potrafie obliczyć tego równania, bo nie do końca wiem co wyłączyć przed nawias w tym
przypadku:
3x
3−4x
2+4x−1=0
Z góry dzięki za pomoc
22 sie 22:34
jakubs: Metodą grupowania się nie da jeśli o tym myślisz.
22 sie 22:42
Michał: No właśnie zastanawiam się, jaką inną metodą można to rozwiązać, bo może o czymś zapomniałem.
22 sie 22:45
Bogdan:
Po zastosowaniu twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomianu predzej czy później
| | 1 | |
ustalimy, że jednym z pierwiastków wymiernych jest |
| , potem można zastosować |
| | 3 | |
schemat Hornera
22 sie 22:53
22 sie 22:54
henrys: 3x3−3x2−x2+3x+x−1=0
3x3−3x2+3x−x2+x−1=0
3x(x2−x+1)−(x2−x+1)=0
(3x−1)(x2−x+1)=0
nie da się grupowaniem?
22 sie 22:58
henrys: ale warto poznać schemat Hornera
22 sie 23:03
Michał: Dzięki, już wszystko rozumiem
22 sie 23:10
pigor: ... , lub do M: jak już znajdziesz, że L(
13)=0, to w zbiorze R np. tak :
3x3−4x2+4x−1=0 ⇔ 3x
3−x
2−3x
2+x+3x−1= 0 ⇔ x
2(3x−1)−x(3x−1)+1(3x−1)= 0 ⇔
⇔ (3x−1)(x
2−x+1)=0 ⇔ 3x−1=0 v x
2−x+1=0 ⇔ 3x=1 x Δ=1−4=−3<0 ⇒
⇒
x=13 v x∊∅ ⇒.
x= 13 ...
23 sie 00:09