indukcja
technicallymissing: Pokaż, że dla każdego n ∊ N:
a) Liczba 7n − 1 jest podzielna przez 3.
3 | 6 czyli dla 0n = 1 jest to prawda
Założenie; Istnieje k ∊ N takie, że 7n − 1 = 3k
Teza: Istnieje l ∊ N takie, że 7(n+1) − 1 = 3l
Po rozpisaniu wyszło mi, że 3l = 7 * 3k
Pytanie killer... czy ja to udowodniłem?
21 sie 11:57
technicallymissing: n0 miało być na początku
21 sie 11:58
henrys: Nie udowodniłeś
Dla n=1 prawdą jest, że 3| 7n−1,
Z założenia dostajesz, że 7n=3k+1 wtedy 7n+1= 7*7n
7*(3k+1)−1=21k+7−1=21k+6=3(7k+2)⇒ l=7k+2, zatem istnieje takie l∊N
21 sie 12:12
Saizou : albo tak
7n+1−1=7•7n−1=7•7n−7+6=7(7n−1)+6=7•3k+6=3(7k+2)=3m gdzie m∊ℕ
21 sie 12:42
Eta:
a
n−b
n=(a−b)(a
n−1+a
n−2b+....+b
n−1)
to 7
n−1=(7−1)(7
n−1+...+1
n−1)=
3*2k , k∊C
c.n.u
21 sie 13:19
Saizou :
albo kongruencja
7
n≡1 mod6
zatem 7
n−1≡1−1≡0 mod6 a stąd podzielność
21 sie 13:21
Eta:

dla
Saizou
21 sie 13:21
Saizou :
szkoda że się kongruencji nie uczy w każdej szkole
21 sie 13:22
Eta:
Nie tylko kongruencji
21 sie 13:23
21 sie 13:24
Saizou :
Co prawda to prawda, trzeba zostać ministrem i to zmienić, albo chociaż lepiej nie, po co się
pchać do tego cyrku.
21 sie 13:25
Eta:
21 sie 13:26
Saizou :
Typowa "dziabanina"
21 sie 13:27
kyrtap: głosujecie w referendum, aby sześciolatki obowiązkowo zostały posyłane do szkoły?
21 sie 13:45
Eta: Ja poszłam jak miałam 6 lat
21 sie 13:46
kyrtap: byłaś w pierwszej klasie Eta? serio?
21 sie 13:46
Eta: Tak
21 sie 13:47
Eta: A Ty nie byłeś?
21 sie 13:47
kyrtap: ja to głosuję też za bo teraz dzieci za bardzo są rozpieszczane w domach
21 sie 13:48
kyrtap: ja byłem w zerówce ale do przedszkola byłem posłany w wieku 4 lat
21 sie 13:48
Eta:
Tym razem też powtarzam pytanie...........
21 sie 13:49
Eta:
Idę teraz na spacer
21 sie 13:50
kyrtap: miłego dnia życzę
21 sie 13:51
technicallymissing: Dobra, już qmam. dzięki wielkie.
Mam 2. przykład
15k = 4n2 + 15n − 1
15l = 4(n+1)2 + 15(n+1) − 1
pomocy
21 sie 13:52
Saizou :
dla n=1 nie jest to prawdą bo
4+15−1=18 a to nie dzieli się przez 15
21 sie 13:59
technicallymissing: lol chyba pojde sie przejsc zle przepisalem <facepalm>
21 sie 14:01
daras: @
η też poszedłem jak miałem lat 6+ czyli siódmy roczek skończyłem w trakcie 1 klasy
poszedłem, bo inaczej za rok byłbym już przerośnięty

a do przedszkola nigdy nie chodziłem i jestem happy
2 wrz 16:27
Janek191:
Ja miałem 7 i pół jak poszedłem do I klasy ( urodzony na początku marca ), a do przedszkola
ani zerówki nie chodziłem.
2 wrz 16:39
daras: no to byłeś przerośnięty

na szczęście nie wiedziałem co to są zerówki
2 wrz 16:45
Kacper:
Ja chyba chodziłem do zerówki i 6,5 lat pierwsza klasa
2 wrz 17:33