matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równania
misio123:
1.Rozwiąż równanie: a)2x
2
+6x+4+0 b)x
3
+2x
2
−3x=0
19 sie 12:47
Metis:
a)
54
b) x
3
+2x
2
−3x=0 ⇔ x(x
2
+2x−3)=0 ⇔ x=0 v x
2
+2x−3=0
19 sie 12:58
loitzl9006:
a) 2x
2
+6x+4=0 a=2, b=6, c=4 Δ=b
2
−4ac=6
2
−4*2*4=36−32=4
√
Δ
=2
−b−
√
Δ
−6−2
−8
x
1
=
=
=
=−2
2a
2*2
4
−b+
√
Δ
−6+2
−4
x
2
=
=
=
=−1
2a
2*2
4
b) x
3
+2x
2
−3x=0 x(x
2
+2x−3)=0 x=0 lub x
2
+2x−3=0 x
2
+2x−3=0 a=1, b=2, c=−3 Δ=b
2
−4ac=2
2
−4*1*(−3)=4+12=16
√
Δ
=4
−b−
√
Δ
−2−4
−6
x
1
=
=
=
=−3
2a
2*1
2
−b+
√
Δ
−2+4
2
x
2
=
=
=
=1
2a
2*1
2
odp. do b): x
1
=−3, x
2
=1, x
3
=0
19 sie 12:59
misio123:
dzięki
19 sie 12:59
Metis:
19 sie 13:04
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick