Napisać ile rozwiązań w zależności od stałej "a" posiada układ równań:
Edek: Napisać ile rozwiązań w zależności od stałej "a" posiada układ równań:
x+ay=1
ax+4y=3
Jak to rozwiązać, ew. jak się za to w ogóle zabrać?
18 sie 19:16
top: Zależy na jakim poziomie jesteś? (szkoła.studia)
Najprościej z wzoró Cramera....jak ci to coś mowi
18 sie 19:18
top: wzorów*
18 sie 19:18
PW: Rozważyć na początek co by było, gdyby a = 0 (prosty układ równań z oczywistym rozwiązaniem).
Jeżeli a≠0, to pomnożyć pierwsze z równań przez a:
ax + a2y = a
i odjąć stronami drugie równanie. Dostajemy równanie jednej zmiennej y.
18 sie 19:36
18 sie 20:07
Edek: Dzięki.
A taki przykład (treść analogiczna):
ax−y+2az=1
2x+ay+z=0
x+ay+2z=3
Wyszło mi że ma nieskończenie wiele rozwiązań. Zgadza się?
18 sie 22:50
5-latek: Wszytkie wyznaczniki powychodzily ze rownaje się 0? Tak?
Po drugie nie chce mi się liczyc w tej chwili wiec pokaz obliczenia
19 sie 17:55
Edek: Obliczyłem wyznacznik W i wyszło mi:
W= 2a2+4a2−1−2a2+a2−4 = 3a2+3
Czyli źle to zanalizowałem. Jeżeli wyznacznik W≠0, to jest jedno rozwiązanie.
19 sie 22:07