aa
Hugo: indukcja matematyczna
Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n ≥ 1 zachodzi:
1*1!+2*2!+3*3!+....+n*n=(n+1)!−1
dla n+1
1*1!+2*2!+3*3!+....+n!*n + (n+1)!(n+1) =(n+2)!−1
(n+1)!−1 + (n+1)(n+1) =(n+2)!−1
(n+1)! + (n+1)!(n+1) =(n+1)!(n+2)
1 + (n+1) =(n+2)
n+2=n+2
układ nie oznaczony − udowodniłem
17 sie 17:06
Eta:
dla n=1
L=1 P=2−1=1 ⇒ L=P
zał. indukcyjne
dla n=k
1*1!+2*2!+...+k*k!=(k+1)!−1
teza indukcyjna
n=k+1
1*1!+2*2!+...+k*k!+(k+1)*(k+1)!=(k+2)!−1
Dowód indukcyjny:
L=(k+1)!−1+(k+1)!(k+1)= (k+1)!*(1+k+1)−1= (k+2)!−1 = P
Twierdzenie jest prawdziwe dla każdego naturalnego n≥1
17 sie 17:24
17 sie 17:25
Hugo: : )) czyli raczej nie skracasz a próbujesz dojść z L do P !
Dziękuję !
17 sie 17:33
Eta:
Huguś ......"skrócić " możesz portki na gorące lato
17 sie 17:35
Hugo: 
szacunku do starszego młoda damo !
17 sie 17:58
17 sie 17:59
Hugo: l)
1 − 2 + 3 − 4 + ... + −2n = −n.
nie umiem tego przykładu; pomogła byś

?
17 sie 18:32
Hugo: dla n = 1 choćby to jak to zrobić?
1 = −1?
dla n = 2
1 −2 = −2?

?
17 sie 18:33
Saizou :
spr. dla n=1
L=1−2=−1=P
Zał.
1−2+3−4+....+(2n−1)−2n=−n
Pokażemy że zachodzi
1−2+3−4+...+(2n−1)−2n+(2n+1)−2(n+1)=−(n+1)
L=1−2+3−4+...+(2n−1)−2n+(2n+1)−2(n+1)=
=−n+2n+1−2n−2=−n−1=−(n+1)=P
17 sie 18:36
17 sie 18:38
Hugo: aha

! dzięki
17 sie 18:50
Eta:
17 sie 18:51
Hugo: 2n > n2 dla każdego n>=5
tu też z indukcji matematycznej ? :c
17 sie 19:15
Hugo: 2
n>2n+1
oni takie cos zapisują, skąd to sie bierze

?
17 sie 19:26
Janek191:
1 − 2 + 3 − 4 + 5 − 6 + ... + ( − 2 n) = ( 1 −2) + ( 3 − 4) + ... +[(2n − 1) − 2n)] =
= n*(−1) = − n
17 sie 19:27
Hugo: Dziękuję Janek

a co do 19:15? mialbys jakis pomysl
bo szukałem pomocy w googlu i tam przyjmują że
n
2 >2n+1 , to moze tak byc? i potem podstawiają n=k, n=k+1
nie rozumiem tego podstawienia z 2n+1
17 sie 19:36
PW: Nierówność kwadratowa spełniona dla n ...
17 sie 21:40
kyrtap:
2n > 2n+1
1. Dla n = 5
25>2*5 + 1
32>11 ⇒ PRAWDA
2. Dla T(n+1)
2n+1 > 2(n+1)+1 = 2n + 3
Dowód:
L = 2n+1 = 2n * 2 > 2* (2n+1) = 4n + 2 > 2n + 3 ⇒ 2n > 2n+1 dla każdego n ≥ 5
17 sie 22:01
kyrtap: Hugo poszedł spać
17 sie 22:48
ciekawsi: matematyka dyskretna?
18 sie 10:55
Hugo: Kyrtap a można np 3n + 1? albo n + 1?.. Czy to jest czymś uwarunkowane? 2n+1?
18 sie 15:38
Hugo: zrozumialem to, dzięki aczkolwiek zawiłe
18 sie 15:50
kyrtap: Popatrz Hugo
Zał indukcyjnym jest: 2
n>2n+1
Sprawdzam dla jakiegoś początkowego n czyli u nas n =5 (bo n≥5)
32 >11 czyli prawda
Teraz teza indukcyjna czyli T(n+1)
Nasza teza indukcyjna to: 2
n+1> 2(n+1) + 1⇒ 2
n+1>2n+3 (musimy tego dowieść że takie coś
zachodzi dla każdego n≥5)
Nasz dowód:
Wychodzę z lewej strony nierówności (z tezy) czyli:
L = 2
n+1 = 2
n*2(tutaj sobie rozkładam na 2
n*2 aby móc skorzystać z założenia 2
n>2n+1 aby
te 2
n wykorzystać )
L = 2
n+1 = 2
n*2 > 2*(2n+1) ( ważny moment

bo korzystam z założenia jeśli 2
n >2n+1 i
dolepię po obu stronach 2 to jest prawdziwe również 2
n*2 > 2*(2n+1) prawda? ) a więc
L = 2
n+1 = 2
n*2 > 2*(2n+1) = 4n+2>2n + 3 czyli doszedłem do prawej strony bo to już
oczywiste że 4n+2 jest większe od 2n+3 dla każdego n≥5. Zatem nierówność jest prawdziwa dla
każdego n ≥5 .
Teraz komentarz: Młody Kawalerze wychodź jak masz nierówność z którejś strony nierówności lub
równania i popatrz jak możesz wykorzystać założenie indukcyjne czasami trzeba przez coś
obustronnie pomnożyć, podzielić dodać aby wykorzystać założenie. Pozdrawiam
18 sie 16:03
Hugo: Dzięki za wzór
18 sie 16:15