oblicz pole rombu
Beatka: Dany jest romb o boku długości 35 . Długości przekątnych tego rombu różnią się o 14.
Oblicz pole tego rombu
16 sie 20:04
kyrtap: a z czym tutaj problem rozrysowałaś sobie to wszystko czy czekasz na gotowca?
16 sie 20:20
kyrtap: dziwi mnie to że ludzie w dobie internetu nie wygooglują sobie potrzebnych im wzorów i
własności + podręczniki i inne pomoce dydaktyczne jak nawet encyklopedia, na twoich książkach
musi być strasznie dużo kurzu
16 sie 20:23
PW: Niech dłuższa przekątna ma długość 2a, zaś krótsza 2b. Wiadomo, że przekątne rombu połowią się
i są prostopadłe. Pole rombu S jest więc równe
(cztery pola przystających trójkątów prostokątnych o przyprostokątnych a i b), czyli
(0) S = 2ab.
W zadaniu podano, że
2a − 2b = 14,
skąd
(1) a − b = 7.
Z twierdzenia Pitagorasa
(2) a
2 + b
2 = 35
2.
Podstawiając wynikające z (1)
b = a − 7
do (2) otrzymujemy równanie
(3) a
2 + (a−7)
2 = 35
2, a > 0
a
2 + a
2 − 14a + 49 = 1225
2a
2 − 14a − 1176 = 0
a
2 − 7a − 588 = 0
Δ = (−7)
2 − 4·1·(−588) = 49 + 2352 = 2401,
√Δ = 49
Rozwiązaniem równania (3) jest więc
(drugie rozwiązanie równania kwadratowego jest ujemne, nie spełnia założenia a > 0).
Mamy więc: a = 28, b = 28 − 7 = 21, i po podstawieniu do (0)
S = 2·28·21 = 1176.
16 sie 20:31
PW: kyrtap, rozwiązałem, ale wymagania były znacznie większe:
297664, nie chciałem
Beatki zniechęcać do korzystania z forum.
16 sie 20:34
kyrtap: rozumiem PW, ale nie rozumiem czemu ludzie nie lubią matematyki i szybko się zniechęcają
do zadań
16 sie 20:37
Eta:
z treści zadania : a= 35 i 2f−2e=14 ⇒ f−e=7
z tw. Pitagorasa :
f
2+e
2=a
2 ⇒ (f−e)
2+2fe=35
2 ⇒ 2fe=P= 35
2−7
2=..........
16 sie 20:42
Beatka: rozwiązałam dużo i prosiłam tylko o sprawdzenie, nie podanie gotowca, co do tego zadania,
wyobraźcie sobie, że zaglądałam do karty wzorów i własności rombów, ale nie znalazłam nic co
by mi pomogło. Bardzo sympatyczni jesteście, może jak bym się podpisała jako mężczyzna
znacznie łatwiej byłoby udzielić odpowiedzi i to jeszcze w podskokach.
Pozdrawiam
16 sie 20:44
Eta:
Odp: taka jaką podał PW
bo P= 352−72= 1176 [j2]
16 sie 20:44
Beatka: Dziękuję bardzo Eta i PW
16 sie 20:47
PW: Chłopcy twierdzą, że jest odwrotnie − w podskokach pomagamy dziewczynom. To złudzenie.
Eta, zrobiłaś to "jednym pociągnięciem"

, ja starałem się rozwiązać jak uczeń −
schematycznie.
16 sie 20:51
Eta:
16 sie 20:55