Równianie drugiego stopnia z dwiema niewiadomymi
Michał: Wyznacz równianie prostej, do której nalezy punkt P(1, −1) i takiej, że odległość punktu Q(8,
−2) od tej prostej wynosi 5.
Próbuję to rozwiązań z równania |7A−B|=5√(A2 + B2). Mogę prosić o pomoc z obliczeniem
wielkości A i B?
16 sie 13:58
Kacper:
Jak z 1 równania chcesz mieć 2 niewiadome?
16 sie 14:02
Michał: A mogę w takim razie prosić o rozwiązanie w/w zadania korzystając z równania ogólnego prostej?
Bo nie umiem sobie z tym poradzić.
16 sie 14:08
Benny: y=ax+b
−1=a+b
a=−1−b
y=(−1−b)x+b
(1+b)x+y−b=0
Masz równanie prostej teraz tylko podstawić do wzoru.
A=1+b, B=1, C=−b
x0=8, y0=−2
d=5
16 sie 14:21
Michał: Dziękuję za rozwiązanie. Bardziej jednak chodzi mi o rozwiązanie tą metodą:
"A−B+C=0
C=B−A
|8A−2B+B−A|=5√A2+B2⇔
|7A−B|=5√A2+B2 i rozwiązuj , musisz obliczyć A w zależności od B, (lub odwrotnie) i
wstawić do równania :
Ax+By+B−A=0"
Powyższy kawałek jest z tego linku:
https://matematykaszkolna.pl/forum/270106.html
Niestety nie umiem z tego obliczyć A i B. Byłbym
wdzięczny za pomoc.
16 sie 15:07
Kacper:
Masz tam wszystko opisane.
16 sie 15:16
Benny: No to masz |7A−B|=5√A2+B2 / ()2
49A2−14AB+B2=25A2+25B2
24A2−14AB−24B2=0
ΔA=196B2+2304B2=2500B2
√ΔA=50B
Poradzisz sobie dalej?
16 sie 15:18
Michał: Dostałem wyniki A1 = −3/4B i A2=4/3B. Co dalej powinienem z tym zrobić?
16 sie 15:46
Benny: Masz tam wyżej równanie Ax+By+B−A=0. Wstawiasz za A te wartości co Ci wyszły, a za x i y punkt
P.
16 sie 16:09
Michał: Dzięki wielkie
16 sie 22:21