Hej
Rajstopy: | 3 | |
Korzystając z definicji granicy ciągu wykaż że liczba 0 jest granicą ciągu an = |
| |
| n | |
Jak to zrobić korzystając z tej definicji
Może ktoś rozpisać
Umiem wyznaczyć granicę w sposób matemaksa ale przez definicję nie za bardzo
13 sie 20:27
Janek191:
Kliknij po lewej stronie na kolor niebieski na :
granica ciągu i funkcji
13 sie 20:29
Rajstopy: |a
n − g| < ε
n*ε > 2
nie wiem co dalej
13 sie 20:35
J:
| 3 | |
..to koniec dowodu... dla kazdego n > n0 = |
| prawie wszystkie wyrazy ciągu należą do |
| ε | |
otoczenia punktu 0 o promieniu ε: ( 0 − ε; 0 + ε )
13 sie 20:41
Rajstopy: Dziwne póki co są dla mnie te granice ciągów. Ok
J Fajnie mi wytłumaczyłeś co dalej
powinnam jeszcze zapisać, spróbuję się tego nauczyć i rozwiąże inne przykłady
13 sie 20:43
13 sie 20:44
J:
w Twoim przykładzie g = 0 , a moje : no ,to to samo co N na filmie
13 sie 20:48
13 sie 20:59
Rajstopy:
MAm jeszcze jedno pytanie bo kolega pożyczył mi kartke
13 sie 21:32
13 sie 21:35
J:
wystarczy po trzecim znaku
13 sie 21:39