wykazać granicę
john2: Wykazać z definicji, że limn−>∞ n√5 = 1
Czy tak to ma wyglądać?
| n√5 − 1 | < ε
n√5 − 1 < ε
n√5 < 1 + ε
51 / n < 1 + ε / (...)n
5 < (1 + ε)n / log1 + ε (...)
log1 + ε5 < log1 + ε (1 + ε)n
log1 + ε5 < n
Nierówność jest spełniona dla dowolnego ε > 0, a zatem ciąg an = n√5 ma granicę równą 1.
16 lip 12:56
Godzio:
Dla dowolnego ε > 0 istnieje miejsce N = [log1+ε5] + 1 takie, że |an − 1| < ε, a co za tym
idzie, granicą tego ciągu jest 1
16 lip 13:22
john2: Znacznie lepiej to brzmi, dzięki.
16 lip 13:46