Staram się to rozkminić od godziny i nic. :( Pomocy.
Witq: Jeśli a=√2−1 i b=√2+1, to iloczyn ab jest równy:
a.1,
b.3,
c.3+2√2,
d.3−2√2.
13 sie 13:30
ZKS:
Zaprezentuj jak starasz się to " rozkminić ".
13 sie 13:33
J:
..a może słyszałeś/aś o usuwaniu niewymierności z mianownika ułamka
13 sie 13:34
Janek191:
To jest iloraz
13 sie 13:34
Witq: np: √2−1√2+1 * √2√2 = (√2−1)*√2(√2+1)*√2 = 2−√22+√2
I nie wiem co dalej (mam nadzieje że to jest czytelne, to moje pierwsze edytowanie pytania na
tym portalu więc sorry)
13 sie 13:49
Witq: strasznie sie to porozłazilo
13 sie 13:49
Witq: iloraz ,tak, pomyłka
13 sie 13:50
J:
| | √2−1 | | √2−1 | |
= |
| * |
| = ... licz dalej .. |
| | √2+1 | | √2−1 | |
13 sie 13:51
J:
w mianowniku wykorzystaj wzór: (a + b)(a − b) = a2 − b2 , a licznik to: (√2 − 1)2
13 sie 13:53
5-latek: | 1 | | √a−√b | | 1 | | √3−1 | |
| = |
| np. |
| = |
| |
| √a+√b | | a−b | | √3+1 | | 2 | |
| | 1 | | √a+√b | | 1 | |
Także |
| = |
| np. |
| = 2+√3 |
| | √a−√b | | a−b | | 2−√3 | |
13 sie 13:58
Witq: a w liczniku wykorzystać wzór (a−b)2=... tak?
13 sie 14:03
J:
tak..
13 sie 14:04
Witq: Niech mi ktoś rozpisze pełne rozwiązanie tego zadania, bo od 2h wychodzą mi same pierdoły, to
sobie je przeanalizuje na spokojnie, bo zaraz nabawię się raka płuc lub zacznę strzelać do
ludzi na ulicy... W każdym razie nic dobrego z tego nie wyniknie (zwłaszcza że nie mam broni

). Z góry dziękuje.
13 sie 14:47
J:
| | 2 − 2√2 + 1 | | 3 − 2√2 | |
= |
| = |
| = 3 − 2√2 ( odp: d) |
| | 2 − 1 | | 1 | |
13 sie 14:50
Dziadek Mróz:
Proszę, zadania z tego typu na forum:
1635
13 sie 14:57
Witq: Właśnie, bo mi jakimś cudem w mianowniku szło tak: (
√2)
2−1
2 = 2+1 = 3 bo −1*(−1)=1 więc na
| | 3−2√2 | |
koniec mi wyszło |
| z resztą mniejsza z tym. Jeszcze raz dzięki, i sorry za |
| | 3 | |
wk***ianie moim małym rozumkiem. Narazie.
13 sie 15:15
Janek191:
(
√2)
2 − 1
2 =
√2*
√2 − 1*1 = 2 − 1 = 1
13 sie 16:42