Zadanie nr 53
5-latek: Znajdz wszystkie pierwiastki równania
x5−1=0 to x=1
Maja być jeszcze 4 pierwiastki
13 sie 11:56
ZKS:
x
5 − 1 = (x − 1)(x
4 + x
3 + x
2 + x + 1) =
| | 1 − √5 | | 1 + √5 | |
(x − 1)(x2 + |
| x + 1)(x2 + |
| x + 1) |
| | 2 | | 2 | |
13 sie 12:03
5-latek: czesc

Wlasnie miałem pytac o ten wzor na x
n−1.
dziekuje
13 sie 12:06
5-latek: Jeszcze w takim razie pytanie do tego
x4+x3+x2+x+1=0
Jak to rozwiazales ? bo tutaj np. nie pogrupuje wyrazow
13 sie 12:12
ZKS:
Można też zauważyć wzór na sumę ciągu geometrycznego.

Suma ciągu geometrycznego o a
1 = 1 oraz q = x, zatem
| | x5 − 1 | |
x4 + x3 + x2 + x + 1 = |
| ⇒ x5 − 1 = (x − 1)(x4 + x3 + x2 + x + 1). |
| | x − 1 | |
13 sie 12:15
5-latek: czy muszse poczytać o rozwiazywaniu wielomianow symetrycznych do tego ?
13 sie 12:15
ZKS:
Na pewno w książkach u Ciebie jest coś napisane o równaniach symetrycznych.
13 sie 12:16
ZKS:
Przydałoby się właśnie coś poczytać na ten temat.
13 sie 12:17
5-latek: Tak
ZKS 
Mam napisane w książkach .
Ale tutaj do tego wielomianu x
4+x
3+x
2+x+1 to przyda się ? Tak ?
13 sie 12:19
PW: A gdyby spróbować
x4+x3+x2+x+1 = (x2+ax+1)(x2+bx+1),
wymnożyć i przyrównać współczynniki przy odpowiednich potęgach?
13 sie 12:22
Janek191:
@ 5 − latek

( x
2 + a x + 1)*( x
2 + b x + 1) = x
4 + x
3 + x
2 + x + 1
Wylicz: a , b
13 sie 12:25
Janek191:
PW: mnie uprzedził
13 sie 12:25
5-latek: Dobrze . Poczytam
13 sie 12:27
5-latek: Witajcie
Panowie 
Kursuje trochę teraz pomiędzy rodzicami a pokojem i trochę czasu schodzi zanim odpiszse
Skorzystam oczywiście z waszej rady
13 sie 12:32
13 sie 12:36
ZKS:
Oczywiście, że można porównać współczynniki jaki rozważyć równanie symetryczne. Wybór
już należy do Ciebie.
a + b = 1
ab + 2 = 1 ⇒ ab = −1
t
2 − t − 1 = 0
Δ = 5
√Δ =
√5
13 sie 12:39
5-latek: Witaj

Skorzystam i poczytam sobie trochę tez w książce O rozwiazywaniu równan
13 sie 12:40