Wyznacz wartości parametru m.
Lech: Wyznacz wartości parametru m, dla których wartość najmniejsza funkcji
f(x) = (2m − 1)x2 − √2m − m + 6 jest liczbą dodatnią.
12 sie 12:24
Kacper:
Wartość najmniejsza kojarzy się z...?
12 sie 12:30
J:
zapewne po
√2m jest x
Warunki:
1) 2m − 1 > 0
12 sie 12:30
5-latek: Czesc
Kacper 
Mi się kojarzy z płacą ninimalną
12 sie 12:31
Eta:
Ta funkcja jest postaci : f(x)= ax
2+q
osiąga minimum dla a>0 y
min=q
i q>0 ⇒q= −m
√2−m+6>0 ⇒ .... m<6(
√2−1)
12 sie 12:35
Ania:
Eta zobaczysz tutaj i wytłumaczysz?
297325
12 sie 12:37
pigor: ..., ... ⇔
⇔ [n]2m−1 >0 i −
√2m−m+6 >0]] ⇔ 2m >1 i −m(
√2+1) > −6 /* −(
√2−1) ⇔
⇔ m >
12 i m(2−1) < 6(
√2−1) ⇔
12 < m < 6(√2−1) ⇔
⇔
m∊ ( 12 ; 6(√2−1) ) . ...
12 sie 12:38
Eta:
"zapewne po
√2m jest x" ... wcale nie musi tak być ( ja go nie widzę
12 sie 12:39
12 sie 12:39
J:
a ja jestem bliski przyjęcia zakładu
12 sie 12:41
Eta:
To zagraj w totka
12 sie 12:41
Lech: Dziękuję bardzo.
( nie ma tam iksa

)
12 sie 12:50
12 sie 13:01
J:
..to ja jestem winien Tobie ..... i masz ode mnie cały kosz
12 sie 13:03
Eta:
12 sie 13:03
Lech: W odpowiedziach jest m ∊ <12; 6(√2+1)), czyli ma być a ≥ 0?
12 sie 13:28
pigor: ..., tak, racja ; przepraszam
12 sie 13:31
Lech: Ok
12 sie 13:35
Kacper:
A liczba osiąga wartość najmniejszą?
12 sie 13:35
pigor: ...., nie − rozumiem, że żartujesz − tu chodzi
o wartość funkcji (tak − liczbę) zależną od m, a nie o ...

liczbę (stałą)
12 sie 13:46
Kacper:
Odpowiedź zależy od przyjętej definicji wartości najmniejszej funkcji

Dla mnie ta byłaby odpowiednia.
Funkcja f dla argumentu x
0 osiąga wartość najmniejszą w zbiorze A, jeśli f(x
0) <f (x) dla
każdego x ∊ A.
Jeśli zmienimy na nieostrą nierówność, to funkcje stałe mają wartość najmniejszą i nawiększą
12 sie 14:11