jak się zabrać za takie przykłady
Badzio: 2x(x − 3 ) − ( x + 1)(x + 2) = (2x − 3)² a)
( 2x − 1)² − (4x + 1 ) (4x −1) = 4x(1−2x) b)
9 sie 20:42
5-latek: Lewa strona wymnozyc nawiasy
Prawa strona wzor skroconego mnożenia
9 sie 20:48
5-latek: To było do a)
Wie najpierw go zrob .
9 sie 20:50
Badzio: 2x2−6x−x2+2x+x+2=4x2−6x−6+9
co dalej z tym robić
10 sie 13:08
J:
poprawić ( z lewej strony znaki , a z prawej wynik podnoszenia do kwadratu )
10 sie 13:10
J:
lewa: 2x2 − 6x − [ x2 + 2x + x + 2] = ...
10 sie 13:11
5-latek: Masz zle
2x2−6x−(x2+2x+x+2)= 4x2−12x+9
2x2−6x−(x2+3x+2)= 4x2−12x+9
2x2−6x−x2−3x−2= 4x2−12x+9
Robmy porzadekk na lewej stronie
x2−9x−2= 4x2−12x+9
Teraz wszystko na lewo i przyrównujemy do zera
x2−4x2−9x+12x−2+9=0
Uporzadkuj to rozwiązuj równanie kwadratowe
(a−b)2= a2−2*a*a+b2
10 sie 13:17
5-latek: Witaj
J 
Ja niestety musze na 15 do pracy
10 sie 13:19
J:
Cześć
małolat 
... popraw znak na końcu
10 sie 13:21
5-latek: Ach te chochliki
Ma być oczywiście (−9) a nie 9 na końcu .
10 sie 13:22
Badzio: −3x2+3−9=0 i z tego delte?
10 sie 13:27
J:
nie potarfisz odejmować(dodawać) jednomianów ? −9x + 12x = ? −2 − 9 = ?
10 sie 13:28
on: kompletny kretynizm

3x
2 −3x +11 = 0 brak rozwiązań w ℛ
10 sie 13:34
Badzio: −3x2+3x−11
10 sie 13:35
J:
... = 0
dobra .. tera policz Δ
10 sie 13:36
Badzio: nie ma rozwiązania
10 sie 13:39
J:
tak ... ( w zbiorze liczb rzeczywistych nie ma )
10 sie 13:40
5-latek: J 
Mowiles ze moje równania to gnioty

Ale jeśli uczen liceum nie wie jak się zabrac za takie równanie to jakich rownan będzie się
uczyc rozwiazywac uczniów liceum w przyszłym roku?
10 sie 13:49
Badzio: ok to teraz to b)
(4x2−2x−2x+1)−(16x2−4x+4x−1)=4x−8x
10 sie 13:50
J:
falstart... (a −b)2 = ?
10 sie 13:52
Badzio: 4x2−2x−2x+1−16x2+4x−4x+1=4x−8
10 sie 13:52
Badzio: 4x+2x−2x−1
10 sie 13:54
J:
(a−b)2 = a2 −2*a*b + b2 ... u Ciebie: a = 2x , b = 1
10 sie 13:56
5-latek: Zgoda co do (4x−1)(4x+1) moszsesz sobie tak wymnozyc jeśli nie widzisz od razu wzoru
skroconego mnozeia (a+b)(a−b)= a2−b2
Natomiast co do (2x−1)2 to już nie
Masz przecież wzor (napisałem CI go o 13:27
według tego wzoru jest
(2x−1)= 4x2−2*2x*2+1= 4x2−4x+1
Tak samo 16x2−4x+4x−1= ?
Na końcu ma być (−8x2)
10 sie 13:58
5-latek: Znowu chochlik
Ma być oczywiście (2x−1)1= 4x2−2*2x*1+1
10 sie 13:59
5-latek: Spadam
10 sie 14:00
on: na ubiegłorocznej maturze zauważyłem takie zadanie:
suma liczb −3, −7 i 11 wynosi: A, B, C, D
więc ruch w dobrym kierunku został już zrobiony
10 sie 14:07
Badzio: (4x2−4x+1)−(16X2−4x+4x−1)=(−8x2)
10 sie 14:07
Badzio: on chyba nie tutaj
10 sie 14:09
Badzio: 4x2−4x+1−16x2+4x−4x+1=−8x2
10 sie 14:09
Badzio: 4x2+8x2−4x+1+16x2+4x−4x+1=0
10 sie 14:17
Badzio: dobrze to robie?
10 sie 14:17
J:
masz tak: 4x2 − 4x + 1 −16x2 + 1 − 4x + 8x2 = 0 ... uporzadkuj
10 sie 14:22
Badzio: mogę to pogrupować w te same liczby?
10 sie 14:26
J:
co to znaczy ? .... poredukuj jednomiany
10 sie 14:27
Badzio: −4x2−8x+1=0
10 sie 14:32
J:
upał tak działa ... 1 + 1 = 1 ?
10 sie 14:33
Badzio: −4x2−8x+2=0
10 sie 14:37
J:
podziel obustronnie przez : −2 ... i licz wyróżnik (Δ)
10 sie 14:38
Badzio: po to dziele przez −2 aby się pozbyć tej −4?
10 sie 14:38
J:
będą prostsze obliczenia
10 sie 14:39
Badzio: 2x2+4x+1
10 sie 14:39
Badzio: a i delta teraz
10 sie 14:40
J:
popraw znak
10 sie 14:40
Badzio: 2x2+4−1
10 sie 14:42
Badzio: Delta=24
10 sie 14:43
J:
znowu zjadłeś x ... dopisz i licz Δ
10 sie 14:43
J:
tak ... teraz: x1 i x2
10 sie 14:43
Badzio: 7 i −7
10 sie 14:46
J:
ciekawe, jakim cudem...
10 sie 14:46
Badzio: co znowu zrobiłem źle
10 sie 14:47
J:
pokaż jak obliczasz
10 sie 14:47
Badzio: −7 i 5
10 sie 14:47
J:
nie mogą wyjść wymierne
10 sie 14:49
Badzio: wynik delty 24 przerobić na pierwiastek?
10 sie 14:50
10 sie 14:51
Badzio: taki wzór stosuje i tak wychodzi
10 sie 14:53
Badzio: na x1 i x2
10 sie 14:53
J:
| | −4 − 24 | |
ja już widzę jak liczysz: x1 = |
| = −7 |
| | 4 | |
POPATRZ NA WZORY!
10 sie 14:55
Badzio: właśnie tak liczyłem
10 sie 14:57
Badzio: a jak mam to liczyć
10 sie 14:57
J:
no ... a tam jest √Δ , a nie samo Δ
10 sie 14:57
Badzio: czyli pierwiastek z 24 to 6√2
10 sie 15:00
J:
skąd ? √24 = √4*6 = √4*√6 = ?
10 sie 15:01
Badzio: 6√4
10 sie 15:05
J:
ręce opadają .... √6 = 6 ?
10 sie 15:06
Eta:
√24=2√6
10 sie 15:06
Badzio: −4−2√6 dziele wtedy czy mnoże sry ale troszkę mi się zapomniało
10 sie 15:10
J:
a gdzie się podział mianownki ?
10 sie 15:13
Badzio: −4−2√6 / 4
10 sie 15:14
J:
i możesz jeszcze skrócić przez: 2
10 sie 15:16
Badzio: −2−2√6 / 2
10 sie 15:17
J:
przecież dwójka przed pierwiastkiem też się skraca:
| | 2(−2 − √6) | | −2 − √6 | |
x1 = |
| = |
| |
| | 2*2 | | 2 | |
10 sie 15:19
Badzio: a jeżeli nie idzie skrócić to co ma zrobić?
10 sie 15:21
J:
nic .. zostawić
10 sie 15:22
Badzio: ok to dzięki za pomoc
10 sie 15:24
J:
policz jeszcze drugi pierwiastek : X2
10 sie 15:24
Badzio: −2+pierw z 6/2
10 sie 15:25
J:
tak
10 sie 15:27