trygonometria
Adris:

a = 8
β=50 stopni
W zadaniu muszę znaleźć β, c i b.
9 sie 15:43
Joe Black: Znaleźć β, które jest dane ?
9 sie 15:55
Dziadek Mróz:
Pewnie chochlik, chciał α znaleźć
9 sie 15:58
ale upał !:
β=50
o to α=40
o
| | a | |
b= a*tg50o =..... i c= |
| =.... |
| | cos50o | |
odczytaj z tablic tg50
o=... i cos50
o=...
9 sie 15:58
Adris: Przepraszam za błąd, muszę policzyć β, α = 50 stopni
9 sie 16:03
5-latek: Przeciez to sa podstawy które musisz znac .
Przeciez w trojkacie prostokątnym suma kątow ostrych wynosi 90 stopni
To jak jeden kąt ma 50 stopni to ile stopni ma drugi kąt ostry ?
9 sie 16:10
9 sie 16:10
Adris: No β= 40 stopni, z tymi bokami nie wiem czy dobrze układam funkcje
9 sie 16:24
5-latek: Ja tez nie wiem . Jak napiszsesz to będę wiedział
9 sie 16:26
Adris: sinα= a:c cos α = b;c
50 stopni α= 8:c 50 stopni α = b:6
c = 6m b = 4m
9 sie 16:39
5-latek: | | a | | b | |
Tak sinα= |
| i cosα= |
| |
| | c | | c | |
Ale sprawdz jeszcze raz obliczenia
bo masz tak
a=8 b=4 i c=6 (już przecież widać ze jest zle bo przeciwprostokatan c jest mniejsza od
przyprostokątnej a
9 sie 16:44
Adris: Ok dzięki c= 10m
Pozdrawiam
9 sie 16:57
5-latek: 
sprawdzmy a=8 b=4 c=10
czyli mamy mieć c
2= a
2+b
2 wiec 100= 64+16 czyli 100= 80 a to nie jest prawda
9 sie 17:02
5-latek: Zrobmy to inaczej
Wypiszmy sobie tg50= 1,1918
sin50= 0,766
cos50= 0,6428
| | a | | 8 | |
to b= |
| = |
| ≈ 6,71 |
| | tg50 | | 1,1918 | |
natomiast c możesz wyliczyć albo z ewzoru na sinus albo cosinus
| | a | | a | | 8 | |
np. sinα= |
| to c= |
| = |
| ≈10,44 |
| | c | | sinα | | 0,766 | |
Teraz się zgadza
9 sie 17:18
Adris: b=6, miałem zły zapis
9 sie 17:24
Adris: Dzięki
9 sie 17:26