zadanie nr 50
5-latek: Wyznaczyc wspolczynniki a i m w ten sposób aby wielomian 6x
4−7x
3+ax
2+3x+2 dzielil się bez
reszty przez x
2−x+m
Zaczalem rozkladc x
2−x+m na czynniki
| | 1−√1−4m | |
x2= |
| ale to chyba nie chodzi o to w tym przypadku |
| | 2 | |
Natomiast gdy podzielę
6x
4 − 7x
3 +ax
2 +3x +2 : x
2−x+m= 6x
2 −x +(a−6m−1)
−6x
4+6x
3 −6mx
2
==========================
−x
3+(a−6m)x
2+3x
+x
3 −x
2 +xm
==================================
(a−6m−1)x
2+(3+m)x+2
−(a−6m−1)x
2+(a−6m−1)x −m(a−6m−1)
========================================
(3+m+a−6m−1)x − m(a−6m−1)+2 Taka wmi wyszla
reszta
Proszse sprawdzić czy dobrze wykonałem dzielenie
9 sie 11:31
Benny: Witaj

Dzielenie dobrze. Teraz rozwiąż (3+m+a−6m−1)=0 oraz m(a−6m−1)=2, ponieważ reszta musi być równa
0.
9 sie 11:45
9 sie 11:51
Benny: Właśnie wczoraj zastanawiałem się nad tym zadaniem. Oczywiście pomysł z dzieleniem pisemnym od
razu odrzuciłem, bo w tym przypadku to jest raczej bez sensu. ZKS i Godzio podali
sposób z zespolonymi. Ciekawi mnie jak innym sposobem można to rozwiązać.
9 sie 11:56
5-latek: Wiesz napisałem wczoraj wskazowke do tego zadania
9 sie 12:05
5-latek: OK. Wyszlo tak jak wodpowiedzi
m=−2 to a=−12
m=−1 to a=−7
9 sie 12:26
Benny:
9 sie 13:05
PW: Dla samej przekory zróbmy to inaczej.
6x
4−7x
3+ax
2+3x+2 = 6x
2(x
2 − x + m) − x
3 − 6mx
2 + ax
2 + 3x + 2,
zatem żądana podzielność ma miejsce, gdy istnieją takie a i m, dla których wielomian
− x
3 + (a − 6m)x
2 + 3x + 2
jest podzielny przez (x
2 − x + m), to znaczy gdy istnieje liczba u, dla której
− x
3 + (a − 6m)x
2 + 3x + 2 = (x
2 − x + m)(− x + u)
− x
3 + (a − 6m)x
2 + 3x + 2 = − x
3 + ux
2 + x
2 − ux − mx + mu
Przyrównanie współczynników przy odpowiednich potęgach daje układ równań:
| | ⎧ | u+ 1 = a − 6m (1) | |
| | ⎨ | − u − m = 3 (2) |
|
| | ⎩ | mu = 2 (3) | |
Układ (2) i (3) ma dwa rozwiązania: (−1, −2) i (−2, −1), zatem istnieją 2 pary (a, b)
spełniające warunki zadania − takie jak podał
Benny.
9 sie 21:36
9 sie 21:53
Kacper:
10 sie 17:48