logarytm
ohr22: Jak obliczyc ten logarytm ?
log3 2
8 sie 16:59
J:
tablice, albo kalkulator
8 sie 17:00
ohr22: ok wolałem sie upewnić czy niema na to jakiegoś sposobu dzieki
8 sie 17:48
AS: Podaję metodę Boppa (1887 r) na przykładzie log(3)
(o podstawie 10)
log (3) = x
10x = 3 0 < x < 1 o < x < 1
102*x = 9 0 < 2*x < 1 0 < x < 0,5
104*x = 81 1 < 4*x < 2 0,25 < x < 0,5
108*x = 6561 3 < 8*x < 4 0,3752 < x < 0,5
1016*x = 43046721 7< 16*x < 8 0,4375 < x < 0,5
itd aż do żądanej dokładności
8 sie 19:19
on: AS pracujesz w IPN czy archiwum ?
9 sie 15:29
on: @
ohr tablice są zwykle dla logarytmów dziesietnych , kalkulatory też
pewnie chodziło ci o policzenie ale nikomu w tej temperaturze (38C w cieniu) sie nie chce
swoją droga , to mógłbyś sam ruszyć mózgownica i zastosowac jeden wzór z tej strony:
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html
| | log2 | |
log32 = |
| ≈ 0,631 |
| | log3 | |
9 sie 15:33
AS: Nie,ani w jednym ani w drugim.
Ale przez lata zbierałem takie różności.
9 sie 15:51
ale upał !:
A ja zbieram przez lata złotówkę do złotówki

Jutro odbieram .. nowe
ferrari
9 sie 16:00
AS: Dokładka
Jeżeli masz kalkulator 4−działaniowy wraz z funkcją √x
to możesz sobie policzyć ln (x)
Oto struktura postępowania
a) xo >= 1
1) x1 = √xo , x2 = √x1 ... xn = √xn−1 <= 1.005
2) yn = √2*xn − 1 − 1
3) yo =yn*2n = ln(xo)
Jeżeli 0< xo < 1 przyjąć xo' = 1/xo
Przykład
xo = 16,2
x1 = √xo = 4,0249223 , x2 = √x1 = 2,0062209 ...
x10 = √x9 = 1,0027233 <= 1.005
y10 = √2*x10 − 1 − 1 = 0,0027196
yo = y10*210 = 2,7848704 = ln(16,2)
Wartość dokładna: log(16,2) = 2,785011242
Mając wyliczony ln(x) łatwo przejść na logarytm dziesiętny
9 sie 16:12
5-latek: Tylko z drugiej strony przemysl to jeszcze raz .
zastanow się czy
rozowy pasuje do
czerwonego
Dla Ciebie proponowałbym porzadniejsza limuzynę .
No chyba ze chcesz poszaleć ?

Pozdrawiam
9 sie 16:18
on: @ale upał! kurna myślałem,ze zacząłeś od 1 grosza w PKO, to byłoby dopiero coś!
9 sie 18:21