proszę o pomoc w rozwiązaniu tego :)
Buuz: Oblicz najmniejszą oraz największą wartość funkcji f w podanym przedziale,jeśli
a) f(x)= −x2 + 2x + 5 x=<0;3>
c) f(x)= −x2 + 3x − 2 x=<3;4>
8 sie 11:30
Buuz: pomoże ktoś
8 sie 11:34
8 sie 11:39
Buuz: te K to jest Q ?
8 sie 11:44
Buuz: ?
8 sie 11:47
Buuz: ?
8 sie 11:54
john2: K to punkt paraboli znajdujący się na jednym z krańców podanego przedziału.
8 sie 11:59
Buuz: c) f(x)= − x2 +3x − 2
f(3)= −32 + 3*3 − 2 =16
K=(3,16)
f(4) = −42+3*4−2=26
P=(4,26)
czy początek jest ok ?
8 sie 12:08
john2: zauważ, że −32 to nie to samo, co (−3)2
8 sie 12:13
Buuz: czyli jak
8 sie 12:14
5-latek:

Nie wiem o co CI chodzi w poscie 11:44
mamy taka funkcje
f(x)=−x
2+2x+5 mamy znaleźć minimum i maximun tej funkcji w przedziale x∊<0,3>
Twój zapis x=<0,3> jest zly
Patrzysz na wspolczynnik stojący przy x
2 (widzisz ze jest ujemny a=−1
wiec ramiona paraboli będą skierowane w dol
Już z tego widzisz (nie musisz rysować tej paraboli ze najwieksza wartość ta funkcja będzie
maiala w wierzchołku paraboli (ale ja CI narysuje zebys to lepiej widział
Wiec liczymy wspolrzedna x
owa wiercholka paraboli
A x=1 należy do tego przedzialu x∊<0,3>
Liczymy wartość tej funkcji dla x=1
f(1)= −1
2+2*1+5= −1+2+5=6 (to będzie maximun
Teraz badamy wartość funkcji na koncach przedzialu aby znaleźć wartość najmniejsza
f(0)= 0
2+2*0+5=5
f(3)= −3
2+2*3+5= −9+6+5=2 (będzie to minimum tej funcji na tym przedziale (zresztą to widać na
rysunku (ja nie potrzebuje np. rysować
Teraz zrob przykład drugi
8 sie 12:17
john2: −32 = −9
(−3)2 = 9
8 sie 12:17
5-latek: może tak
−32= (−1)*32= (−1)*9=−9
(−3)2= (−3)*(−3)=9
8 sie 12:23
Buuz: −b/2a = 1,5 ?
8 sie 12:28
5-latek: Rozumiem z erobisz ten przykład f(x)= −x2+3x−2 ?
Jeśli tak to xw= p= 1,5
Teraz patrzysz czy x=1,5 należy do przedzialu x∊<3,4>
8 sie 12:31
Buuz: należy
8 sie 12:33
5-latek: No co Ty
8 sie 12:35
Buuz: teraz licze f(1,5) i podstawiam ?
8 sie 12:35
5-latek: Zastanow się jeszcze raz nad tym czy x=1,5 należy do przedzialu x∊<3,4>
8 sie 12:38
Buuz: nie
8 sie 12:39
5-latek: Oczywiście ze nie
Nie możesz takich rzeczy zgadywać bo to jest szkola podstawowa a nie liceum
Wobec tego jeśli wspolrzedna wierzchołka nie należy do przeezialu to musisz musisz policzyć
wartości funkcji na koncach przedzialu i zapisac która jest najmniesza i majwieksza
LIcz to
8 sie 12:45
5-latek: takie rzeczy to się liczy w pamięci .
Nie potrzeba do tego kalkulatora
f(3)= −32+3*3−2= −9+9−2=−2
f(4)= −42+3*4−2= −16+12−2=−6
8 sie 12:59