Zadanie nr 48
5-latek: Przeksztalcic wyrażenie dzieląc jego licznik przez mianownik
| x3+y3+z3−3xyz | |
| |
| x2+y2+z2−xy−yz−zx | |
8 sie 09:12
ZKS:
x3 + y3 + z3 − 3xyz = (x + y + z)(x2 + y2 + z2 − xy − yz − xz)
8 sie 10:50
ZKS:
Oczywiście należy również ustalić, kiedy to wyrażenie ma sens liczbowy.
8 sie 10:54
5-latek: Czesc

dzięki . Ja przeczytałem zle wskazowke gdzie pisalo ze w ilorazie mamy dostać x+y+z (natomiast
ja zakodowałem sobie ze w mianowniku
8 sie 11:01
ZKS:
Witaj.
Tak dostaniemy wynik x + y + z przy odpowiednim założeniu.
8 sie 11:11
5-latek: Tu jest trochę przerabane do tego dojść(post 10:50) albo ja cos nie tak licze
No bo tak mogę zapisac ze
x3+y3+z3−3xyz= (x+y+z)3−3x2y−3x2z−3xy2−3xyz−3xz2−3y2z−3yz2
natomiast x2+y2+z2= (x+y+z)2−2xy−2xz−2yz
jeśli dobrze to jak dalej ?
8 sie 14:57
8 sie 15:09
Kacper:
Masz wskazówkę, żeby dzielić, zatem pewne jest, że się uprości
8 sie 15:12
5-latek: Witaj

O to wlasnie chodzilo
8 sie 15:14
5-latek: Witaj
Kacper 
tak masz racje ze się uprości ale do tego dojść .
Powiem CI ze w sumie byłem już blisko tego. Brakowalo małego kroczku
8 sie 15:17
5-latek:
Chcialbylbym to wzorując się na tym linku rozwiazac po swojemu
x
3+y
3+z
3−3xyz
Wiemy ze (x+y+z)(x
2+y
2+z
2 )= x
3+xy
2+xz
2+yx
2+y
3+yz
2+zx
2 +zy
2+z
3
teraz x
3+y
3+z
3−3xyz= (x+y+z)(x
2+y
2+z
2)−(xy
2+xz
2+yx
2+yz
2+zx
2+zy
2)−3xyz
Tgeraz muszse się zajac wyrażeniem xy
2+xz
2+yx
2+yz
2 +zx
2+zy
2=(x+y+z)(xy+yz+xz)−3xyz (po
wymnożeniu się zgadza ale skad od razu na to wpaść

=================
teraz
(x+y+z)(x
2+y
2+z
2)−[(x+y+z)(xy+yz+zx)−3xyz)]−3xyz= (x+y+z)(x
2+y
2+z
2−(xy+zx+yz)
=(x+y+z)(x
2+y
2+z
2−xy−zx−yz)
8 sie 19:51