Stereometria
Medyk : Oblicz cosinus kata miedzy ścianami bocznymi czworościanu foremnego
Mam rysunek i nie wiem jak dalej
Odp. 1/3
6 sie 09:53
J:

a − krawędż boczna
h − wysokoąść ściany
... i twierdzenie cosinusów
6 sie 10:01
daras:

,najpierw to
\
a potem tw. kosinusów
odp. 1/3
6 sie 16:04
J:
co to jest 0,5 a ?
6 sie 16:05
Medyk : To jak?
6 sie 16:24
J:
| | a√3 | |
..tak, jak Ci napisałem: ( h = |
| ) ... i teraz twierdzenie cosinusów |
| | 2 | |
6 sie 16:25
Medyk : Ok juz liczę
6 sie 16:27
Medyk : A to samo w ostroslupie prawidłowym czworokątnym którego ściany boczne są trójkątami
rownomarmiennymi o ramieniu dwa razy dłuższym od krawędzi podstawy?
6 sie 16:37
J:

sposób jest analogiczny, tylko tym razem h jest inne: ( oraz b = 2a )
6 sie 16:48
Medyk : Jakie Będzie h?
6 sie 16:49
J:
| | 1 | |
oblicz pole tego trójkąta P ... potem: P = |
| b*h ... i oblicz h |
| | 2 | |
6 sie 16:54
PW: Tutaj
247091 jest trochę wyjaśnione dlaczego do wyznaczenia kąta bierzemy taki trójkąt
jak podał
J o 10:01 (patrz rysunek
Marcina).
6 sie 18:14
Mila:

ABCS− czworościan foremny
W ΔAES:
| | a√3 | | a√3 | | a√3 | | a√3 | |
a2=( |
| )2+( |
| )2−2* |
| * |
| *cosα ⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3a2 | | 3a2 | | 3a2 | |
a2= |
| + |
| −2* |
| *cosα /:a2 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
======
6 sie 20:25