5 sie 21:43
zombi: Już ci to rozpisuję! Zajmie mi to troszkę
6 sie 15:37
zombi: Wiemy, że
a =
√x2+3√x4y2 +
√y2+3√y4x2, pokazać mamy, że
3√a2 =
3√x2 +
3√y2.
Tutaj narzuca nam się, że
3√a2 =
3√(3√x2 + 3√y2)3. Co jest tym samym, co
a
2 = (
3√x2 +
3√y2)
3, więc będziemy dążyć do tego, żeby a
2 składało nam się we wzorek
skróconego mnożenia
(1) (e+f)
2 = e
2 + 2ef + f
2
oraz
(2) (c+d)
3 = c
3 + 3c
2d + 3cd
2 + d
3. (Trzeba wiedzieć czego szukać

)
Lecimy
a
2 = (
√x2+3√x4y2 +
√y2+3√y4x2)
2 =
= x
2 +
3√x4y2 + y
2 +
3√y4x2 +
2√x2+3√x4y2*√y2+3√y4x2
= x
2 +
3√x4y2 + y
2 +
3√y4x2 + 2
√x2y2 + x23√y4x2 + y23√x4y2 + 3√y6x6
= x
2 +
3√x4y2 + y
2 +
3√y4x2 + 2
√x23√y4x2 + 2x2y2 + y23√x4y2
= x
2 +
3√x4y2 + y
2 +
3√y4x2 + pod pierwiastkiem szukamy wzory skróconego mnożenia
(1)
= x
2 +
3√x4y2 + y
2 +
3√y4x2 + 2
√(3√x4y2+3√x2y4)2
x
2 + 3
3√x4y2 + 3
3√x2y4 + y
2 zwijamy to do
(2)
= (
3√x2+
3√y2)
3, czyli
3√a2 =
3√x2+
3√y2
Uf....
6 sie 15:55
5-latek: Bardzo Ci dziekuje

Zaraz to sobie przepisze do zeszytu i przeanalizuje bo niedawno wrocilem z pracy .
6 sie 18:04
zombi: W razie niejasności, pytaj. Uważaj przy przepisywaniu, każda literka i cyferka ma znaczenie
6 sie 18:07
5-latek: Dobrze
6 sie 18:10
5-latek: Do tego momentu gdzie te dwa czerwone pierwiastki i wiersz nizej to rozumiem
Potem już nie (chodzi o ten duzy pierwiastek
6 sie 19:08
Mila:
O, jest!
Kolega wyjaśni.
6 sie 19:22
5-latek: Dzien dobry
Milu 
Pozdrawiam
To jest trochę ciężkie zadanie .
Już doszedlem skad to 2x
2y
2 po dużym pierwiastkiem
=========
3√x6y6= x
2y
2
Potem zwija do do wzoru skroconego mnożenia
korzysta z tego ze pod pierwiastkiem ma kwadrat wyrażenia i dalej zwija to do wzoru skroconego
mnożenia
6 sie 19:35
zombi: Dokładnie. Mamy pod pierwiastkiem kwadrat.
6 sie 19:38
5-latek: Najbardziej to zastanawialo mnie to skad tam masz 2x2y2 (po prostu nie moglem do tego dojść
6 sie 19:40