Zadanie nr 42
5-latek: Zadanie nr
Wykazac ze z rownosci
√x2+3√x4*y2+√y2+3√x2*y4=a
gdzie xy a sa liczbami rzeczywistymi wynika równanie
3√x2+3√y2=3√a2
5 sie 18:22
5-latek: zaczne rozwiązanie tak
√x2+3√x4*y2= a−√y2+3√x2*y4
Teraz obie strony do drugiej potęgi
czy to będzie dobry pomysl na rozwiązanie ?
Chodzi o sam pomysl (dokoncze to rozwiązanie potem
5 sie 19:02
5-latek: No to probuje
x2+3√x4y2= a2−2a√y2+3√x2y4+y2+3√x2*y4
x2+x3√xy2= a2−2a√y2+y3√x2y+y2+y3√x2y(ale to mi nic nie da
5 sie 21:19
Metis: Żmudne obliczenia
5 sie 21:54
J:
Cześć
małolat 
... daj sobie spokój z tymi "gniotami"
... przecież na sam widok głowa boli,
po Ci to jest tak naprawdę potrzebne ?
5 sie 21:57
Eta:
5 sie 22:00
Mila:
Myślę.
5 sie 22:01
Eta:

dobre na "myślenie"

Miłego wieczoru z "małolatkiem"
5 sie 22:11
Przemysław: Mi chyba wyszło.
najpierw zrobić 3√a2 korzystając z 1. równania.
przyrównać do lewej strony drugiego.
5 sie 22:12
Przemysław: Ale może to nielegalne
5 sie 22:12
5-latek: Witaj
Eta 
Witaj
J 
To nic ze gniot . Nie szkodzi ze dużo liczenia
5 sie 22:24
5-latek: Dobranoc wszystkim

Może tez jutro cos wymysle .
5 sie 22:27
Przemysław: Dobranoc

Spróbowałeś tak jak ja napisałem, czy tak nie można robić?
5 sie 22:33
Mila:
Tak , pierwsze równanie do kwadratu obustronnie, a drugie do trzeciej potęgi obustronnie.
6 sie 19:20
Metis: Milu zajrzyj sobie tutaj
297463
6 sie 20:33
Mila:
Wiem Metisku, widziałam, ale najpierw spojrzałam tutaj.
Dwie kartki spisałam wczoraj.
Pod pierwiastkiem miałam:
2x2y2+3√x8y4+3√x4y8 =2x2y2+3√(x4y2)2+3√(x2y4)2=
A stąd możesz zwinąć.
6 sie 21:07
Mila:
7 sie 22:21
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Cos nie ma naszego
Metiska ?
7 sie 22:32
Mila:
Witam, ten komentarz jest dla Ciebie 5−latku, bo nie wiedziałeś jak zwinąć w kwadrat
dwumianu.
Nie pisałam wszystkiego, bo już zombi wcześniej napisał.
7 sie 22:49
Mila:
Gorąco!
7 sie 22:50
5-latek: Dobrze

Jutro nie idziemy do pracy wiec sobie to przeanalizuje . dziekuje
7 sie 22:52
5-latek: Goraco to Milu mało powiedziane .
na jutro zapowiadają u nas 39 stopni (masakra
7 sie 22:54