funkcja liniowa
onaa: Napisz wzór funkcji liniowej do wykresu,której należą punkty A(1,4) i B(−10,26).Naszkicuj
wykres tej funkcji i omów jej własności.
4 sie 19:41
Eta:
| | yB−yA | |
AB: y= |
| (x−xA)+yA |
| | xB−xA | |
.....................
AB:
y= −2x+6
4 sie 19:47
onaa: a nie y=−3x+6?
4 sie 19:51
Eta:
| | 26−4 | | 22 | |
aAB= |
| = |
| = −2 |
| | −10−1 | | −11 | |
4 sie 19:56
Eta:
AB : y= −2x+6
wystarczy sprawdzić czy A i B ∊AB
A(1,4) ⇒ 4= −2*1+6 ⇒ 4=4
B( −10,26) ⇒ 26= −2*(−10)+6 ⇒ 26= 20+6 ⇒ 26=26
poprawna Odp : AB : y= −2x+6
4 sie 19:59
Nowy: A ja coś takiego bym policzył układem równań i wyszło mi tez f(x)=−2x+6
Mój sposob jest gorszy ?
4 sie 20:03
Eta:
Też jest dobry ( tylko więcej obliczeń
4 sie 20:05
Nowy: Co to jest za wzór? bo obliczyłem z niego tak dla zobaczenia i naprawdę fajnie działa
4 sie 20:12
4 sie 20:14
Nowy: Od pani Eta jest nieco przekształcony , Dzieki
4 sie 20:17
5-latek: Tak jest. Od Pani
Ety
jest nieco przekształcony
A ode mnie masz jeszcze wzor na równanie prostej jeśli znasz wspolczynnik kierunkowy a
prostej i przchodzacej przez dany punkt P(x
1,y
1)
takie
y= a(x−x1)+y1
4 sie 20:23
5-latek: Przykład na zastosowanie
Wyznazcyc równanie prostej rownoleglej do prostej y=2x+3 i przechodzącej przez punkt A(2,5)
Jeśli prosta ma być rownolegla to a=2 (z warunku rownleglosci prostej
To równanie tej prostej będzie takie
y=2(x−2)+5 to y= 2x−4+5= y=2x−1 (szybko latwo i przyjemnie
4 sie 20:26
5-latek: Oczywiście y=2x+1(czeski blad
4 sie 20:29
Eta:
"czeski błąd " byłby np zamiast 12 ... 21
Natomiast −4+5 =... zwykłe dodawanie
4 sie 20:31
Nowy: Dzięki
4 sie 20:43
5-latek:
4 sie 20:48
Eta:
Nie płacz"małolatku"
4 sie 21:14
5-latek: dzisiaj wezme dwa
4 sie 21:17
pigor: ..., no to może jeszcze ...

taki wzór :
| x−x1 | | y−y1 | |
| = |
| − równanie kanoniczne prostej, gdzie |
| x2−x1 | | y2−y1 | |
[x
2−x
1,y
2−y
1] − wektor kierunkowy tej prostej, na studiach
jak znalazł, bo łatwo z niego przejść do równania prostej
w 3D, oraz do równania parametrycznego jak tu
w 2D (x,y) = ( x
1+(x
2−x
1)t, y
1+(y
2−y
1)t ), gdzie t∊R...
4 sie 22:05