matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
M:
Dane są wielomiany: W(x)=2x
3
−3x+1 oraz P(x)=4x
2
−x+5 Wykonaj działania: a) W(x)−2P(x) b) W(x)+[P(x)]
2
wiem,że to trzeba podstawić do wzoru,ale gubię się w tych obliczeniach
jeśli mógłby to ktoś dobrze rozwiązać? chociaż ten przykład b)
4 sie 16:34
daras:
o kurna olek
6 sie 16:15
J:
https://matematykaszkolna.pl/forum/297465.html
6 sie 16:16
Przemysław:
b) [P(x)]
2
=(4x
2
−x+5)
2
=16x
4
+x
2
+25−8x
3
−10x+40x
2
W(x)+[P(x)]
2
=2x
3
−3x+1+16x
4
+x
2
+25−8x
3
−10x+40x
2
= =16x
4
+41x
2
−6x
3
−13x+26 O ile się nie pomyliłem
6 sie 16:19
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick