sprawdźcie,czy te działania są poprawnie wykonane,ewentualnie poprawcie
onaa: W(x)=2x3−3x+1 oraz P(x)=4x2−x+5
a)W(x)−2P(x)= (2x3−3x+1) − 2 * (4x2−x+5)=2x3−3x+1−8x2+2x−10=2x3−8x2−x−9
b)W(x)+[P(x)]2=2x3−3x+1+[4x2−x+5]2=2x3−3x+1+[16x4−x2+25]=2x3−3x+1+16x4−x2+25=
16x4+2x3−4x2+25
5 sie 23:52
J:
a) dobrze
b) źle ... (4x2 − x + 5)2 ≠ 16x4 − x2 + 25
wykorzystaj wzór: ( a − b )2 = a2 − 2ab + b2 , gdzie: a = 4x2 , b = (x − 5)
6 sie 06:44
J:
zresztą ... napiszę Ci , bo nie czujesz tego...
[4x2 − (x−5)]2 = 16x4 − 2*4x2*(x−5) + (x−5)2 = ... i dalej sama
6 sie 06:52
onaa: [4x2 − (x−5)]2 = 16x4 − 2*4x2*(x−5) + (x−5)2 =16x4−8x2−2x+10+x2−10x+25=16x4−7x2−12x+35
6 sie 13:35
J:
.... −2*4x2*(x − 5) = .−8x2(x−5) = −8x3 + 40x2 ... popraw
6 sie 13:39
onaa: −2*4x2*(x − 5 =−8x2(x−5)+(x−5)2 =
= −8x3 + 40x2+x2−10x+25=16x4−8x3+40x2+x2−10x+25=16x4−8x3+41x2−10x+25
6 sie 13:50
J:
teraz jest dobry wynik
6 sie 13:53
onaa: dziękuję
6 sie 13:54
fanta: b)W(x)+[P(x)]2=2x3−3x+1+[4x2−x+5]2=2x3−3x+1+[4x2−(x−5)]2=
=2x3−3x+1+16x4−2*4x2*(x−5)+(x−5)2=2x3−3x+1+16x4−8x3+40x2+x2−10x+25=
=16x4−6x3+41x2−13x+26
mi tak wyszło
6 sie 14:52
J:
post 13:53 dotyczył tylko: [P(x)]2
6 sie 14:55
fanta: ale wynik do całego przykładu będzie taki: 16x4−6x3+41x2−13x+26?
6 sie 14:57
J:
tak
6 sie 15:01