wielomiany
M: a)Rozłóż wielomian na czynniki liniowe
W(x)=−2x3+8x−x2+4
b)Wypisz pierwiastki tego wielomianu
4 sie 16:14
J:
W(x) = −x2(1 + 2x) + 4(1 + 2x) ... i dalej
4 sie 16:21
M: nie rozumiem
4 sie 18:13
Mila:
Teraz wyłącz wspólny czynnik.
4 sie 18:44
M: właśnie nie wiem jak się wyłącza ten wspólny czynnik
4 sie 18:48
4 sie 18:48
Mila:
−x2*(1 + 2x) + 4*(1 + 2x)=
=(1+2x)*(−x2+4)=(1+2x)*(4−x2) teraz wzór :a2−b2=(a−b)*(a+b)
=(1+2x)*(2−x)*(2+x)
4 sie 19:07
M: i to wszystko co do podpunktu a?
a co z tymi pierwiastkami w podpunkcie b?
4 sie 19:19
Joe Black: Są to rozwiązania równania ...
4 sie 19:21
M: te pierwiastki?
4 sie 19:22
pigor: ...,...

lub tak :
a) W(x)= −2x
3+8x−x
2+4= −2x(x
2−4)−1(x
2−4)= −(x
2−4)(−2x−1)=
= −(x−2)(x+2)*(−2)(x+
12)=
2(x−2)(x+2)(x+12) ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) W(x)= 0 ⇔ (x−2)(x+2)(x+
12)= 0 ⇔
x∊{ 2,−2,− 12 } . ...
4 sie 22:17
fanta: a tak?
W(x)= −2x3+8x−x2+4=−2x(x2−4)−1(x2−4)=(x2−4)(−2x−1)=(x−2)(x+2)(−2x−1)
6 sie 15:25
J:
dobrze...
6 sie 15:30