oblicz
Angel: ∑xi
nad sigmą mam 20
pod sigmą i=1
sigma=800
da się to rozwiązać?
4 sie 13:43
Angel: albo jak obliczyć
x1+x2...x20=800
4 sie 13:48
Przemysław: Ale co masz na myśli? Co obliczyć?
Wszystkie te:
x1=...
x2=...
...
x20=...
Jednoznacznie tego chyba się nie da zrobić.
4 sie 13:53
Angel: chciałbym znać wartość x
4 sie 13:55
Angel: np. 1.
4 sie 13:55
Angel: x1 i x2
4 sie 13:56
Przemysław: Wszystkich x?
No to przykładowo:
x1=..x19=0
x20=800
i takie przykłady można mnożyć
4 sie 13:57
Angel: suma tego ciągu jest równa 800
mamy 20 wyrazów
4 sie 13:58
Angel: po dodaniu wszystkich mamy wartość 800
4 sie 13:58
Przemysław: ale to jest ciąg arytmetyczny?
4 sie 14:01
Angel: tak
4 sie 14:01
Angel: dodatkowo mogę jeszcze podać średnia=40, nie wiem czy pomoże
4 sie 14:02
Angel: mam pytanie wiesz coś na temat statystyki opisowej? jeśli tak to może w ten sposób byś mi
pomógł
4 sie 14:06
Przemysław:
Wzór na sumę n wyrazów ciągu arytmetycznego to jakoś:
Wyrazów jest 20, czyli podstawiamy n=20
| 2a1+(20−1)r | | 2a1+19r | |
| *20= |
| *20 |
| 2 | | 2 | |
| 2a1+19r | |
| *20=800 <−−−− dane w zadaniu − to jest właśnie ta suma |
| 2 | |
2a
1+19r*10=800
2a
1+19r=80
Jedno równanie i 2 niewiadome, potrzebujemy jeszcze np. pierwszego wyrazu.
Albo np. jakichś x
3 i x
5.
4 sie 14:07
J:
.. niewykonalne
4 sie 14:08
Angel: to rozumiem czyli nie ma możliwości rozwiązania tego bez znajomości jednego z wyrazów
4 sie 14:09
Przemysław: Co do statystyki opisowej to raczej się nie znam na tym. Może jakieś pojedyncze rzeczy bym
zrobił.
Napisz raczej, jakie zadanie.
4 sie 14:09
J:
albo jakiejś innej informacji, pozwalającej zredukować niewiadome do jednej
4 sie 14:10
Angel: Wylicz równanie regresji dla zależności pomiędzy zawartością potasu w glebie (x) a wysokością
plonu kukurydzy (y) wiedząc że średnia x = 40 mg/kg gleby, średnia y =10 t/ha, by/x=0,050,
n=20, r=0,65
4 sie 14:12
Angel: i mam jeszcze jedno
Ocenić czy zawartość ołowiu w glebie, która wynosi 65 mg/kg przekracza istotnie dopuszczalną
normę wynoszącą 60 mg/kg wiedząc że s2=100 a n=12
4 sie 14:14
Angel: z tymi mam problem
4 sie 14:14
4 sie 14:16
4 sie 14:16
Angel: by/x=cov(xy)var x
4 sie 14:18
Angel: niestety to mi nie pomoże daras
4 sie 14:18
Przemysław: @Angel
W tym to niestety Ci nie pomogę

Sam statystyki będę musiał się nauczyć kiedyś pewnie
4 sie 14:39